Професор Христо Тасков е роден и израснал в Пловдив, завършил е МУ – Пловдив, бил е асистент и доцент в Катедрата по микробиология при МУ – Пловдив до 1987 г., бивш зам.-директор и директор на Национален център по заразни и паразитни болести – София. Той е доктор на медицинските науки с научна специалност "Имунология" и ст.н.с. I ст. с научна специалност "Имунология и алергология". Предлагаме ви мнението на вирусолога, публикувано в личния му профил:

ВСИЧКИ СМЕ СМЪРТНИ- ВЪПРОСЪТ Е КОГА И КАК

Тази сутрин на брифинга беше зададен едни абсурден въпрос:
ДАЛИ КОВИД-19 НАИСТИНА ПРИЧИНЯВА СМЪРТ?

Изглежда такава версия се разпространява в мрежата.
Според мен това е все едно да питаш дали автомобилната катастрофа е причина за смъртта? Естествено е , че човек не умира непосредствено от катастрофата, а от травмите, причинени от катастрофата.

Възможно е една травма от катастрофа да не е смъртоносна за един млад и здрав човек, но да е смъртоносна за възрастен човек и или за човек например с диабет.
По тази логика и ХИВ не е смъртоносна болест.

Тогава защо водим статистика за починали от грип и други заразни болести. Самият вирус или бактерии не ни убива, но предизвиква промени в организма, които могат да доведат до смърт.
На този брифинг останах безкрайно изумен, че въпросът е породен от твърдение на лекар. Вероятно има някакво недоразумение.