Много хора имат проблеми с кръвното и пулса, а не знаят на какво се дължи това.

Честотата на пулса показва честотата на сърдечните съкращения, т.е. колко удара прави сърцето за една минута. За нисък пулс лекарите приемат по-малко от 60 удара в минута, като това състояние се нарича брадикардия.

Какви са нормалните стойности на кръвното налягане и пулса?

Артериалното налягане се счита за повишено ако е над 130/80, а особено високо е с показатели над 170/100. При състояние на високо кръвно налягане с нисък пулс възниква дефицит на кръвоснабдяването в главния мозък и други вътрешни органи.

Особено рисково е за възрастни хора със слаби кръвоносни съдове. Въпреки това, високото кръвно налягане наред с нисък пулс невинаги означава патология, но ако все пак възникне при здрав човек, той трябва да се обърне към специалист.

Защото, ако пулсът падне до 30 удара в минута, човек ще изгуби съзнание и може да се наложи да му окажат първа помощ.

При хипертониците понижаването на пулса може да се случи в условия на рязка смяна на температурата в околната среда. Например при излизане на улицата през студените зимни дни. Подобно състояние може да възникне и при хора, страдащи от хронична умора и повишено натоварване на организма, пише Факти.бг.

При тези обстоятелства обаче едновременното повишаване на кръвното налягане и понижаване на пулса са временно състояние. Ако обаче 3-4 пъти на ден измервате кръвното и то е високо, а пулсът нисък, това вече може да говори за патологични причини.

Ето кои са те:

Рефлекс на Кушинг. Това състояние е резултат от реакцията на организма към повишеното вътречерепно налягане. За да предотврати прекалено високо налягане в черепа, организмът изпраща сигнали към сърцето, забавящи честотата на сърдечните съкращения. Рефлексът на Кушинг е особено опасно състояние, сигнализиращо за оток на главния мозък. Ако вътречерепното налягане е много високо по тази причина, мозъкът може силно да пострада, като за човека възниква реална опасност за живота му. Рефлексът на Кушинг може да възникне по следните причини:

- тумор в главния мозък;

- сътресения на мозъка;

- хипоксия;

- менингит;

- инсулт;

- кръвоизлив в мозъка.

Проблеми със сърдечната проводимост. Сърцето има своя собствена електрическа система. Ниската честота на пулса понякога се явява индикатор за проблем с тази система във връзка с увреждания, образуване на белези, сраствания или пренапрежение на тъканите на миокарда. Електрическата система на сърцето се уврежда при хронично високо кръвно налягане. Други причини са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол или стареенето на сърцето.

Прием на бета блокери. Това са клас лекарства, които понякога лекарите назначават за лечение на високо кръвно налягане и намаляване последствията от сърдечна недостатъчност. Тези лекарства намаляват честотата на сърдечните съкращения, което е полезно при проблеми с органа. Лекарите ги назначават на хора с хипертония, застой на сърдечна недостатъчност или аритмия. При човек, който вече има високо кръвно налягане, бета блокерите могат да понижат честотата на пулса.