Скорошно изследване на френски учени повдигна нова вълна от дискусии за възможната връзка между употребата на сладки напитки в големи количества и повишения риск от развитие на рак. Сладките газирани напитки отдавна носят тази лоша слава. Сега обаче специалистите стигнали до извода, че дори плодовите сокове с надпис “без добавяне на захар” могат да провокират възникването на това опасно заболяване. 

Не е тайна, че употребата на сладки напитки се увеличи десетки пъти в целия свят, а много изследователи смятат, че те поначало провокират затлъстяване, което на свой ред се смята за рисков фактор за развитие на много видове рак. А сега френските експерти решили да изяснят действително ли съществува връзка между употребата на сладки напитки, изкуствено подсладените питиета и общия риск от развитие на рак, в т.ч. на млечната жлеза, простатата и червата. 

Изследването се провело от 2009 до 2018 г., като специалистите взели под внимание няколко рискови фактора относно рака: възраст, пол, фамилна история на заболяванията, наличие на вредни навици и ниво на физическа активност. По време на това изследване медиците диагностицирали и потвърдили 2193 случая на възникване на рак - 693 случая на карцином на гърдата, 291 случая на тумор на простата и 166 болни с рак на червата, като средната възраст на хората към момента на поставяне на диагнозата била 59 години.  

Когато отделили плодовите сокове от другите сладки напитки, станало ясно, че и двата типа напитки са свързани с по-висок риск от появяване на рак като цяло. И, което е още по-притеснително, сладките напитки повишават вероятността от възникване на опасната болест дори у стройните хора, а не само у тези с наднормено тегло. Още повече, специалистите не открили никаква връзка между развитието на рака на простатата и на червата и употребата на напитки със захар. В същото време употребата на изкуствено подсладени напитки не била свързана с риска от развитие на рак като цяло. Впрочем авторите на разработката предупреждават, че е необходимо да се отнасяме сериозно към последния извод, тъй като всички участници в изследването употребявали подобни напитки в малки количества. 

Подобни разработки “намекват” за наличието на пряка връзка между сладките напитки и рака, но пък френските специалисти отбелязват, че те не са доказали, че едното предизвиква другото. А някои учени задават въпроса доколко значими са такъв род изследвания. В частност, проф. Николай Петровски от Австралийския университет “Флендърс” предполага, че всяка връзка между рака и сладките напитки е “груба екстраполация на резултатите”. Той смята, че подобни асоциации са доста по-свързани с други фактори, които могат да имат определено отношение към сладките напитки. Например употребата на голямо количество сладки напитки може да е маркер за наличие на разстройство на хранителното поведение у човека. Признак за това, че менюто на човека не е достатъчно балансирано и точно такова хранене, а не сладките напитки в крайна сметка спомагат за развитието на рак. 

Специалистите отдавна подозират, че затлъстяването и диабетът повишават риска от развитие на рак. А именно повишената употреба на захар често води до тези две състояния.