Мръсният въздух и фините прахови частити от него могат да попаднат в утробата на бремена жена. Тя заобикаля и защитава нейното развиващо се бебе, което е чувствително и може да се окаже изложено на голяма опасност, ако майката е изложена на големи замърсявания на въздуха, който диша.

В проби от плацента, събрани след като жените в Белгия са разкрили сажди, или черен въглерод, вградени в тъканта около бебето, съобщават изследователи в Nature Communications. 

"Няма съмнение, че замърсяването на въздуха вреди на развиващото се бебе", казва Ейми Калбренер, екологичен епидемиолог от Университета на Уисконсин - Милуоки. Последиците от мръсния въздух по време на бременността могат да са преждевременно раждане или раждане на бебе с твърде ниско тегло.

Тези проблеми са свързани с възпалителна реакция от мръсния въздух в тялото на майката, включително възпаление в матката. Но новото проучване дава индикации, че то достига и до развиващото се бебе. 

Черният въглерод е замърсител, излъчван при изгарянето на изкопаеми горива като бензин, дизел и въглища. 

Средно 9 500 частици на кубичен милиметър плацентарна тъкан са открити при жените, изложени на по-малко замърсяване, и 20 900 частици на кубичен милиметър при жените, които били изложени на по-голямо замърсяване.