366 кг отровни колбаси, внос от Германия са засечени у нас, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Това е станало възможно след като е била получена нотификация по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия (RASFF) за възникнала хранителна инфекция в Германия.

Заразяването на саламите с опасната бактерия Listeria monocytogenes е отнело живота на трима души във ФРГ и е причинено от месни продукти на фирма Wilke.

Няколко десетки души са постъпили в болница заради хранително отравяне, причинено от бактерията във въпросните колбаси.

В една от големите търговски вериги в България (METRO) са били разпространени продукти на Wilke, от видоведете: Салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг, уточниха от БАБХ.

Незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата получател и във всички магазини от търговската верига в страната. Наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване.

Според германското издание FOKUS компанията Wilkeе е установила бактерията, но е крила за това, което тя може да предизвика.

Медиите в Германия твърдят, че колбаси на фирмата е продавано на повече от 200 фирми в ЕС. Към момента срещу управляващия директор на компанията тече Wilke разследване за убийство поради небрежност. 

Междувременно от МЕТRО България обявиха, че изтеглят продукт на компанията Wilke – пикантен салам, като предпазна мярка
Ето и цялото им събщение:

Уважаеми клиенти,

МЕТРО Кеш енд Кери България ЕООД винаги обръща специално внимание на безопасността и качеството на предлаганите продукти, което е основен принцип на стратегията на компанията.

Моля да имате предвид, че МЕТРО Кеш енд Кери България ЕООД изтегля от продажба следния продукт като предпазна мярка: 200145 1КГ САЛАМ ПИКАНТЕН СЛАЙС METRO CHEF.

Причината е потенциално наличие на Listeria monocytogenes извън законово установените норми за този продукт. МЕТРО винаги отдава изключително значение на здравето и сигурността на своите клиенти и въпреки, че в момента все още нямаме резултати от лабораторни тестове за съответното съдържание, решаваме да предприемем тази предпазна стъпка незабавно.

Затова любезно Ви приканваме в случай, че сте закупили продукта, да не го консумирате и по възможност да го върнете в удобен за Вас МЕТРО магазин. Ако препродавате продукта, Ви молим да информирате също своите партньори/клиенти.

Ние ще възстановим напълно заплатената от Вас сума за закупеното количество, като, моля, свържете се с някой от нашите магазини до 31.10.2019 г.

Извиняваме се за причиненото неудобство и Ви благодарим предварително за оказаното съдействие. От Ръководството на МЕТРО Кеш енд Кери България.