Лекарите от цял ​​свят са тревожни. Те са уверени, че са открили нов симптом на коронавирус, който се проявява при пациенти в ранните стадии на заболяването, най-често при деца и юноши. Говорим за сини петна по стъпалата и пръстите на краката.

Международната ортопедична асоциация публикува на своя уебсайт доклад за случая на 13-годишно момче от Италия. Два дни преди да се оплаче от типични симптоми на коронавирус (треска, мускулна болка и главоболие), той забелязва синини по пръстите на двата крака. Този случай е документиран от педиатър. Италианско проучване установи също, че приблизително един на всеки пет хоспитализирани с Covid-19 има подобни кожни лезии.

Съпоставим случай от Тайланд беше представен в списанието по дерматология на JAAD (Journal of American Academy of Dermatology), пише bild.de. В Съединените щати жена с коронавирус съобщава за сърбящ обрив по пръстите на краката. В Испания и Съединените щати лекарските асоциации вече поискаха лекарите да документират подобни случаи.

Според уебсайта на Генералния съвет на испанските ортопеди понякога дразненето на кожата наподобява варицела, морбили или измръзване.

Като предпазна мярка, ако родителите намерят нещо подобно в детето си, трябва да го изолират и да се обадят на семейния лекар. Експертите молят да снимат лезии, така че лекарите да могат да ги изследват дистанционно, без да се застрашават.

Превод: Glas.bg