Още едно дете от многодетното семейство от генералтошевското село Кардам е прието в болница в тежко състояние, след като в неделя 9-годишното му братче почина.

11-годишната им сестра пък все още е в реанимацията, като днес състоянието й леко се е подобрило, съобщиха от МБАЛ "Света Марина" - Варна.

Лекари предполагат, че става дума за токсикация, най-вероятно с храна.

Трагедията се разиграла в неделя, когато след като семейството яло наденица, купена от търговската мрежа, децата се почувствали зле и бил повикан общопрактикуващият лекар.

Шест деца се натровиха с наденица, едното почина - 9-годишно момче!

Той им изписал медикаменти, но малко по-късно третокласникът издъхнал, а 11-годишното момиче било транспортирано в многопрофилната болница в Добрич с болки в сърдечната област и учестено дишане.

След консултация с националния консултант за Североизточна България по детска кардиология доц. Шивачев, момиченцето е прехвърлено в "Света Анна" във Варна.

Снощи около 21 часа в Спешното отделение в болницата в Добрич с оплаквания е постъпило и трето дете от семейството - 7-годишно момиченце, което също е пренасочено за лечение във Варна.

Все още не са ясни причините за смъртта на момченцето и тежкото състояние на двете момиченца. Аутопсията на починалото дете е приключила, но при нея не е установено нещо, което да показва причината за смъртта.

Междувременно Районната прокуратура в Генерал Тошево ръководи досъдебно производство по повод смъртта на момченцето.
Раазследването ще установява причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното дете.

В къщата в село Кардам, където е починало момченцето, са извършени два огледа, като към момента е установено, че условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца.

Районната прокуратура пък е разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти. Ще бъде проверен и училищният стол в основно училище "Христо Смирненски" в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата.

По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на 9-годишното момче. Действията по разследването продължават.