Следващите две седмици ще бъдат решаващи за разпространението на заразата у нас и аз призовавам всички да спазват мерките на Националния оперативен щаб. В "Пирогов" сме имали случаи с пациенти с COVID-19, които се интубират буквално на входа на болницата. Не трябва да се отпускаме и да допускаме тази гледка да става ежедневие. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ кардиологът от "Пирогов" проф. Мария Миланова.

"Симптомите, които ще ни насочат, че става въпрос за новия коронавирус, са главно от респираторната форма - болки в гърлото, затруднено дишане, кашлица, но и коннюнктивите, общата отпадналост, загубата на обоняние и вкус. Нямаме още отговор защо умират млади хора без придружаващи заболявания.

Всички медици се учим как да бъдем по-полезни в тази тежка ситуация. Все още не е категорично, че високите температури през лятото ще унищожат вируса. Примерите са Австралия и Иран. Също така не трябва да забравяме, че във въздуха вирусът се задържа около 3 часа, но на повърхност може да оцелее около 3-4 часа. Затова е много важно да спазваме социалната изолация", призова проф. Миланова.

"Все още няма лекарство срещу коронавируса. Трябва да бъдем много внимателни с използването на лекарства като хлорохин и такива срещу HIV, защото те могат да дадат странични ефекти. Препоръката ми е всички да бъдат много внимателни. Сега в САЩ използват метода на вентилация на белия дроб. Все още не е доказана полезността на това лечение, но аз в събота участвах в едно онлайн обучение по тази тема, което беше много полезно. Създаването на един колективен имунитет, създаването на ваксина или лекарство, ще доведат до отмяна на най-тежките мерки. Дотогава трябва да спазваме социалната изолация и да бъдем много внимателни", каза още проф. Миланова.