В този час експертите от Националния оперативен щаб, ръководени от здравния министър Костадин Ангелов, ще дадат разяснения за развитието на коронавирусната инфекция у нас, както и за мерките срещу неразпространението на вируса, които са в сила от днес.

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията в нашата страна, посочи в началото на брифинга здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Има починали по-млади пациенти – мъж на 50 години, мъж на 47 години, за когото няма данни за придружаващи заболявания, както и жена на 46 г.

Петте области с най-много хоспитализации – София - 425 души, Пловдив – 208, трети Благоевград – 197 – Бургас с 97.

Най-големиият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, голяма част за заразени, някои са и в реанимация.

Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечените заведения работят 14 часа, 7 дни в седмицата. За всички, които имат нужда от тях, за всички нас, посочи министърът.

Студентите, коити са шести курс медицина и карат държавните си стажове, също ще бъдат призовани да помогнат на лекарите в лечебните заведения, да помогнат и това да се смята са техен стаж, призова министър Ангелов.

Трябва да спазваме мерките, за да намалим хората, които ще се заразят с този вирус, призова за сетен път здравният министър.

На 21-во място в ЕС по заразяемост с коронавируса и на 9 по смъртност, отчете доц. Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор. В червената зона по заболели са областите: София, Благоевград, Разград, Шумен, Търговище.

Скача делът на по-младите заразени, но това не води до по-висока смъртност, отчете още той.

„Естествено, че ако ходите по улиците си сам, ако разкарвате кучето си в парка, ако карате колело - няма да се носи маска. Когато има струпване на хора и са близо до нас, маската е нужна, за да се предпазим“, коментира доц. Кунчев новата заповед на здравния министър за носенето на маски на открито.

Не е нужна паника, настоя проф. Тодор Кантарджиев – не е нужно преекспониране. Здравната система прави каквото може. Лекарите, медицинските сестри, лаборантите, шофьорите на линейки… правим каквото можем, нужно е разбиране от страна на хората Трите Д-та стават 4 – дисциплината, дезинфекцията и дистанцията, към тям слагаме сега и витамин Д. Той се взима с прекъсване 10-15 дена - 4 капки за възрастен, една или две за дете. Маските не спасяват на 100%, но намалят възможността да се заразите, настоя той.

65 са лабораториите у нас, признати от ЕС, а общо 185 български лаборатории докладват своите положителни случаи – това са частни лаборатории, но тяхната дейност се контролира качествено от здравното министерство, за да имаме една по-пълна картина в страната, за епидемичното разпространение на вируса. Правим повече тестове от някои балкански държави и доста по-малко от развитите държави на Запад, настоя Кантарджиев.

А данните на МЗ сочат нови рекорди, три на брой.

Първият – коронавирусът зарази нови 1472-ма българи.

Вторият е свързан с медиците – за последното денонощие 45 от тях са пипнали COVID-19.

Третият – коварната болест отне живота на още 29 души.

Общият брой на потвърдените случаи у нас става 33 335, а тези на починалите – 1 048, отчете Единният информационен портал.

184 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой в България вече е 17 598.

За 24 часа – 29 жертви на коронавируса у нас. Вижте заразата по области

Нов абсолютен рекорд! Нови мерки срещу коронавируса от днес

Ето я заповедта за новите ограничения, влизащи в сила от утре