Спад с между 50 и 75% при голяма част от заразните вирусни инфекции, характерни основно за летния сезон, отчитат здравните власти у нас. Става дума за заболявания като морбили, варицела, вирусни хепатити и др., а основната причина за това е, че голямата част от противоепидемичните мерки за справяне с коронавируса – спазването на физическа дистанция, носенето на предпазни средства, хигиената на ръцете и дезинфекцията, са характерни и приложими за тези и други инфекции, предавани по въздушно-капков път.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на уебинар, организиран от Националната пациентска организация(НПО), чиято цел е да насочи общественото внимание към важността на трите Д – дисциплина, дезинфекция и дистанция, които, според организаторите, през последните месеци се пренебрегват все по-често от хората.

Според доц. Кунчев неспазването на мерките не се дължи на незнание, а на нежелание, като подобна тенденция се забелязва и в други страни, включително в Германия, където последните организирани протести бяха именно с искане за отпадане на мерките, даде пример той.

Дезинфектантите остават едно от основните предпазни средства срещу коронавируса и те ще имат ключова роля, докато не се измислят ефективна ваксина или лекарство, каза още доц. Кунчев. Заради нарасналата в пъти консумация на подобни продукти обаче, много фирми са решили да използват тази ниша и да започнат производство не само на дезинфектанти, но и на да предлагат други продукти, претендиращи да имат такава функция.

„До момента контролните органи са установили над 100 козметични продукта, които се предлагат по този начин, но те не могат да гарантират дезинфекция и стерилизация. До всички са изпращани писма в срок до 48 часа да спрат предлагането им, а тези, които не го направят по собствено желание, има законови разпоредби, които могат да ги задължат”, обясни доц. Кунчев.

За да са сигурни хората, че си купуват истински дезинфекциращ продукт, върху опаковката му трябва да бъде отбелязано, че е минал изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, както и че е получил сертификат от Министерството на здравеопазването, допълни доц. Кунчев.

„Към момента препоръката ни е хората да видят дали на продукта има номер на издадено разрешение. Козметичните нямат такъв номер. Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да съдържат на етикета номер на издаденото разрешение от министъра на здравеопазването”, допълниха от НПО.

На уебинара стана ясно още, че за да е ефективен един дезинфектант, той да е от проверен производител, да е с поне 70% спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

С още по-активна грижа за възрастните хора и тези с хронични заболявания по домовете им, се е включил и Българският червен кръст през последните месеци. Целта е така да предпазят тази рискова група хора от заразяване с коронавирус, като максимално ограничат контактите им, включително свързани с ходене до личен лекар, аптека или хранителен магазин, отбеляза д-р Надежда Тодоровска, зам.-директор на БЧК и ръководител на направление „Социално-оперативни дейности”, която също участва в уебинара.

До момента, по проект с европейско финансиране, са разкрити центрове в 4 общини, като предстои да се разкрият и във Видин, Белоградчик и Монтана. В тях работят доброволци и медици, които помагат с доставянето на храна, лекарства и прегледи у дома. С разкриването на новите центрове, ще бъдат обхванати общо 700 души с подобна грижа, обясни д-р Тодоровска, цитирана от "24 часа".

„Дезинфекцията и социалната дистанция са единствените доказани средства в борбата с новия коронавирус”, категоричен бе и д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, който обяви, че организацията ще продължи да организира уебинари, насочени към по-голяма информираност на обществото, особено в очакване на втора вълна на коронавируса през есента.