Сега, по време на пандемията COVID-19, всички знаят, че редовното миене на ръцете със сапун и вода може да намали максимално разпространението на коронавирусна инфекция. Въпреки това през последните седмици хигиената на ръцете започна да набира друга скорост.

В супермаркетите все по-често можете да видите хора, които носят гумени ръкавици в опит да се предпазят от евентуална инфекция като допълнителна превантивна мярка. Да се ​​създаде бариера между кожата на ръцете и микробите с помощта на хирургически ръкавици и по този начин да се избегне инфекция - звучи разумно, нали?

Въпреки това терапевтът от Германия Марк Ганефелд е категорично против подобна превенция, съобщава watson.de. Медикът публикува публикация в Twitter, в която обясни на кого са необходими гумени ръкавици и защо няма смисъл да се носят от "обикновените" хора.

Според терапевта медицинските ръкавици имат пореста структура. И стават още по-порести с ежедневната употреба. В ежедневната медицинска практика те са предназначени да намалят количеството на по-големи видове замърсители, които попадат върху ръцете, например при контакт с телесни течности.

Но всичко не е толкова просто. Тъй като бактериите се размножават особено интензивно под въздухонепроницаем материал в топла и влажна среда, ръцете трябва да бъдат дезинфекцирани преди и след използване на ръкавици. Според Марк Ганефелд, според статистиката поне 50% от здравните работници го правят погрешно, а цифрата сред обикновените хора достига около 99%. Съответно, ръкавиците са не само неефективни, но дори могат да навредят.

Освен това пластмасата отделя многократно повече микроорганизми в околната среда, отколкото кожата. Затова терапевтът съветва да не тичате из квартала с ръкавици, ако не искате да станете хигиенно „прасе“.

Днес в интернет има много повече митове, свързани с COVID-19. Във всеки случай се препоръчва да не четете за инфекцията от непроверени източници, а да се информирате по тази тема на официалния уебсайт на СЗО.

Превод: Glas.bg