Повече от месец след първи регистриран случай на коронавирус в България и разкрити вече 648 такива 4 области в страната нямат нито един случай. Става дума за Търговище, Разград, Ямбол и Софийска.

На какво се дължи това? Кметове и медици се опитват да обяснят. А обясненията са различни - от генетичната болест таласемия през малкия брой население и липсата на тестване до чист късмет.

Във всяка от незасегнатите области се правят тестове на хора, които са пътували в чужбина или пък имат симптоми на коронавирус. Но досега няма установен положилен резултат.

Причината вероятно е, че на територията на Разград, Търговище, Ямбол и Софийска област няма привнесен вирус от пътували в чужбина хора. Публикувана от правителството карта на рисковите фактори за коронавируса обаче показва още една прилика - и четирите са нискорискови заради младо население и липса на онкоболни. В страната има и други такива области обаче, а там има вече заразени.

Първият случай на коронавирус в България бе установен на 7 март. За последно географията на болестта се разшири на 4 април, когато бе открит болен на територията на Врачанска област, посочват от "24 часа".

“Въпреки че от няколко седмици вече има и вътрешна циркулация на вируса, основните места, където има разпространение, е където е имало внесени случаи”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Имаше 2-3 основни направления за внос на вируса у нас. Едното бяха завръщащи се в България наши граждани, които са работили в Испания, Италия, Франция, Германия, и съответно техни контактни. Другата вълна бяха наши скиори, които са били в Швейцария, Австрия, Северна Италия и донякъде и в Банско. Оттам нататък вече става дума за вътрешно разпространение. В зависимост от това къде са пристигнали хората, се оформиха и някои огнища. Очаквано в по-големите градове има по-голямо разпространение, като водеща с почти половината от случаите е София. Има и отделни по-големи огнища в Бургас, Пловдив, Пещера и на други места. Като цяло обаче на този етап, тъй като няма масова циркулация в страната, там, където е имало внесени случаи, около тях се въртят и нововъзникващите”, обясни д-р Кунчев. За Софийска област конкретно като близка до столицата, където са най-многото случаи, доц. Кунчев смята, че е по-скоро случайност липсата на заразен.

Тези четири области наистина са без нито един заразен, но има и други, където са изолирани по 2-3 частни случая, които и досега остават единствени там, разказа той.

“В Силистра например имаше внос от двама английски граждани, живеещи в едно село, но тъй като нямаха особени контакти, останаха изолирани само тези два случая. По подобен начин беше и в Русе, където случаите остават 3. Зависи в каква ситуацията са попаднали хората, на каква възраст, с каква професия са и колко контакти са направали”, обясни доц. Кунчев.

Според него, въпреки че от един-два дни има спад на случаите, срокът на задържане е кратък и статистически не може да се каже дали това е трайна тенденция, или е случайно явление.

“Ако се задържи, можем да говорим за някакви изводи, но е малко рано за това”, обясни той.

Малкият брой тествани хора е причината за липсата на открит заразен с коронавирус, подозират обаче в Търговище. Според секретаря на здравната инспекция в областта д-р Марин Йовов обаче непрекъснато се правят изследвания на хора със сипмтопи на коронавирус, най-близките им контактни, както и на медици. Липсата на болен по-скоро е въпрос на шанс и късмет, допусна д-р Йовов.

Броят на населението в Търговищка област е малък - около 114 000 души, но пък процентно броят на жителите, които се връщат от рискови държави като Нидерландия, Белгия, Англия и Германия, е по-висок от средния за България. Тези хора са под строг контрол, но досега никой от тях не е заразен с COVID-19. Обяснението е, че това са предимно млади хора, докъм 30 г., които пътуват в чужбина, за да работят, а не на ски или на почивка.

“Броят на болните от бронхопневмония не е по-различен от обичайното за сезона. Разбира се, ние тестваме всички съмнителни, които постъпват - досега от болницата сме изпратили около 60 проби в лабораторията във Варна и всички те са отрицателни”, каза шефът на областната болница д-р Иван Светулков.

887 души са поставени под карантина в областта след завръщане от чужбина, като на 507 забраната да излизат вече е изтекла. За 224 от наблюдаваните 380 карантинирани отговарят личните лекари, за 156, които са без джипи и здравни осигуровки у нас, грижата е на РЗИ.

Ограниченията за движение и добрата работа на КПП-ата е причина да няма разпространение на вируса, казва кметът на Търговище Дарин Димитров. В проверките на карантинираните освен полицаи участвали и горски.

Не липсва и обяснението как в областта засега няма заразен с коронавирус, защото е под защитата едновременно на Господ и Аллах заради смесеното население.

Доста сходно имат и в Ямбол, където обаче заразата била избягала от кукерите. Противоепидемичните мерки в Ямболско не са с нищо по-особени от тези в други области, да не говорим за Бургас, където дори вдигат пейките от парковете, за да не се събират хора на едно място.

“Нямам обяснение, може би е и късмет, но дисциплината е най-важна и сме мобилизирали до краен предел всички органи с отношение към спазването ѝ. Всеки ден личните лекари разговарят по два пъти на ден - преди обед и следобед, с поставените под карантина, обяснявайки им как трябва да пазят и околните. Това са около 1100 души, завърнали се в последните месеци от чужбина, на които първата им работа е да се видят с близки и приятели. От тях има само 7-8 санкционирани за нарушаване на карантината, което е много малък процент. Ако карантинираните нямат джипита, беседите им правят други здравни работници”, коментира областният управител Димитър Иванов, който е и председател на кризисния щаб за борба с коронавируса.

Колективен имунитет заради генетична болест пък е едно от конспиративните обяснения в Ямбол. Голяма част от населението са потомци на преселници от Беломорска Тракия, които навремето са боледували от таласемия - вид анемия, характерна за средиземноморските народи, където хората масово са боледували от малария и организмът им е претърпял генетична промяна, предпазващи ги от маларийния плазмодий. Така носителите на този ген, който се предава на поколения по родове, се явявал естествен щит и срещу коронавируса.

Другата теория е, че голяма част от населението е прекарало болестта през януари, когато е имало много хора с остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са завърнали се от чужбина, главно от Великобритания.

Шефката на РЗИ в Ямбол д-р Лилия Генчева отхвърля и двете теории.

“Между таласемията и коронавируса няма общо. COVID-19 се предава по въздушно-капков път, докато другото е генетично заболяване”, каза тя.

“В болниците тестваме и рисковите групи при различни заболявания освен показалите симптоматика за COVID-19 и настанените с невмония”, обясни Генчева. И както повечето отговорни фактори в Ямбол обяснява, че стриктно се спазват противо епидемичните мерки.

От Ямбол до момента са изпратени 133 проби в лабораторията в Стара Загора и всички са отрицателни. Бързите тестове също опровергават версията за колективния имунитет на населението, създаден уж по време на грипната епидемия през февруари, когато също се смята, че е имало СОVID-19. Резултатите и при тях не са показали развитието на антитела у тестваните.

 

Фейк новина за скрита болест в Търговище

Макар до сутринта на 10 април в област Търговище да нямаше заразен с COVID-19, преди няколко дни в Районното управление на МВР в Търговище бе образувано първото в района досъдебно производство за разпространяване на невярна информация, свързана с коронавируса. В сформирана на териториален принцип група в една от популярните социални мрежи мъж на 35 години обявил, че от петък, 20 март, и в Търговище официално има коронавирус - твърдение, което не отговаря на истината. Коментарът бил публикуван в 1,30 часа през нощта.

Криминалисти от районното управление открили неговия автор - мъж от село в община Котел, който притежавал жилище и в град Търговище. Пред разследващите той обяснил, че чул подобно твърдение от свои познати, повярвал им и решил да го сподели в социалната мрежа с група хора, свързани с Търговище.