Уникална тазобедрена става поставиха специалистите от УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив на германска пациентка, която живее в смолянското село Фатово. Новината съобщи началникът на Клиниката по ортопедия и травматология проф. Владимир Ставрев, където е осъществена операцията.  

72-годишната Фредерике от години страда от коксартроза, има износване на лявата тазобедрена става. Но в един момент се получава блокаж на ставата и жената е приета по спешност в лечебното заведение с много силни болки и невъзможност за движение.

"Пациентката идва от германската провинция Тюрингия. Далеч съм от мисълта, че качеството на услугата в Тюрингия е по-ниско, но просто се чака много. Там те преглеждат, дават ти болкоуспокояващи и ти казват, че си за операция, но трябва да чакаш“, обясни проф. Ставрев.

Новата става е безциментова ендопротеза с ацетабуларна капсула с двойна мобилност. Този модел е създаден във Франция и има две основни преимущества - с два пъти по-дълъг живот е и много трудно се изкълчва, което по принцип е често усложнение. „Поради тази причина в момента 2/3 от операциите във Франция са свързани с имплантирането на точно такава двойно подвижна става и останалите 1/3 са по-старият модел класически изкуствени стави”, обясни проф. Ставрев. И посочи, че за тази изкуствена става български пациент, който е здравноосигурен, трябва да доплати 3 900 лева.

Сега пациентката се възстановява отлично. 4 дни след операцията вече може да се движи самостоятелно. Утре ще бъде изписана и най-вероятно дори ще може да се прибере сама у дома с автомобила си, с който е дошла за операцията.