Топлото време ще забави коварния грип. Очаква се повишаване на температурите идната седмица, а това ще отложи вирусното заболяване поне с още 14 дни.

Медицинските центрове са в пълна готовност да посрещнат вълната. 60 хил. безплатни ваксини са налични срещу очакваните грипни щамове, обясни проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. Те вече са разпределени, като по-голямата част от тях е в София, коментира още директора на Националния център по заразни и паразитни болести.

В цялата страна ще бъдат доставени след средата на ноември. Те ще стигнат за 10% от възрастните над 65 години и ще се разпределят по преценка на общопрактикуващите лекари.

Осигуряването на безплатни ваксини за 10% от най-възрастните е добро начало, коментира проф. Канатарджиев. Той призова безплатните ваксини да се поставят максимално бързо, след като бъдат доставени. Важно е също да се поставят на здрави хора.

Епидемиологът напомни, че в търговската мрежа вече има ваксини за този зимен сезон. Той напомни, че са нужни 21 дни на организма, за да изгради защита срещу грипните щамове. Пикът на грипа през последните години е в третата седмица на януари и това означава, че е хубаво до декември ваксините да са сложени, каза епидемиологът.

Той е категоричен, че в момента грип няма у нас. Хората с хрема и кашлица в момента са с риновируси, които се разпространяват от мръсните ръце уточни Кантарджиев.