Скумрията на шайби и домашеният суджук, заразени с опасната бактерия листерия, са произведени от две български фирми.

Рибата с партиден номер L 160-2 е на "Екопром" ЕООД, град Сливен. Свинският деликатес с партиден номер L 209 е на фирма "Надежда М" ООД, град Бяла, област Русе, установи проверка на TrafficNews.

От въпросните партиди са пуснати 60 кг риба и 50 кг. суджук. Инспекторите са изтеглили от търговската мрежа 15 кг от скумрията и предстои те да бъдат унищожени. Но останалите 45 кг са продадени.

Хапнахте ли пушена скумрия и домашен суджук? БАБХ ги изтегля заради листерия

От свинския деликатес пък изобщо не са открити количества, което означава, че всичко е продадено.

От БАБХ приканват потребителите, закупили от продуктите, да ги върнат в магазина, от където са ги взели.

Какви са пътищата за зараза и какво може да причини бактерията?

Листериозата е много тежка болест, но тя боже да бъде предотвратена и да бъде лекувана. Тя се причинява от бактерията листерия. Бременните жени, възрастните хора и лицата с отслабена имунна система, какво и хората с имунодефицит във връзка с различни заболявания, са подложени на най-висок риск от развитие на тежка листериоза. Те не трябва да употребяват продукти с висок риск, предупреждава Световната здравна организация (СЗО).

В числото на хранителните продукти с висок риск влизат месни полуфабрикати и готови за употреба месни продукти, непреминали топлинна обработка, консервирани и/или ферментирали месни продукти и наденички, меки сирена и пушена риба.

Бактерията, която предизвиква болестта, Listeria monocytogenes, е широко разпространена в природата. Тя може да бъде забелязана в почвата, водата, растителността и фекалиите на някои животни, както и в замърсени хранителни продукти.
Болестта е относително рядка, казват от СЗО, ежегодно се заразяват от 0,1 до 10 случая на 1 млн. хора в зависимост от страните и регионите. Дори обаче случаите да не са много, тази инфекция е значителен проблем в областта на общественото здравеопазване заради високата смъртност.