Грижа за психично болните пациенти в София полагат два мобилни екипа в столицата.

Така наречената мобилна психиатрия се осъществява по проект в 5 европейски държави, сред които и нашата страна, съобщават от БНР.

Двата столични екипа оказват помощ на хора с тежки психични заболявания от началото на месеца. Те са с капацитет да обгрижват по домовете 180 пациенти с тежки психиатрични заболявания, посочи д-р Анна Джисова, психиатър в столичния Център за психично здраве “Никола Шипковенски” , която от 1 октомври е част от мобилен екип.

Основната функция на т.нар. “мобилна психиатрия” е да да продължи грижата за пациента, след като той бъде изписан и изпратен в семейната си среда. Такава услуга на този етап в България няма, а това се оказва голям проблем.

Именно мобилните екипи са едно от липсващите звена в цялостната картина на психиатричната грижа в България, обясняват от сферата.

Мобилният екип е изграден от психиатър, психолог, социален работник, медицинска сестра и това, което е най-важното - експерт от опит, т.е. човек, който е минал през психичната болест, възстановил се е и може да помогне на хора в криза. Това по думите на експерти е особено ценно.

За 30-те дни от съществуването на мобилните екипи вече е изготвен механизъм и целият работен процес е стикован. Посетени са няколко адреса съвместно със социален работник.

Изключително важна е грижата за пациентите с психични отклонение, смятат експерти. Те са неглижирана част от обществото и у нас продължава силно да битува схващането, че те трябва да бъдат изолирани и затворени, за да се реши комфорта на обществото.

“Повечето от тези болни имат липсваща подкрепа, както от страна на близките им, които са по-възрастни и нямат адекватната възможност да оказват необходимата за тях подкрепа. Те биват на практика неглижирани и от страна на институциите в България, което създава още по-голям проблем за самите болни“, коментира д-р Вася Вутова, психиатър и психотерапевт в Клиниката по психиатрия на Александровска болница.

Мобилните екипи за психиатрична грижа ще работят в следващите 18 месеца. А ако институциите у нас осигурят средства, те ще продължат да функционират и след края на проекта.