Изпитанията на ваксината против коронавирус, съвместна раработка на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания Астра Зенека, са възобновени във Великобритания. Това се съобщава в изявление на компанията.

"Клиничните изпитвания на ваксина AZD1222 бяха възобновени във Великобритания, след като получиха потвърждение от регулатора - Администрацията по лекарствата и здравните продукти (MHRA), че продължаването на изпитванията е безопасно", съобщиха и от Оксфордския университет.

Спряха ваксина срещу COVID-19 заради инжектиран, който се разболя сериозно

 

От компанията заявяват, че не могат да разкрият информация за здравословния статус на пациента, който вероятно е получил страничен ефект от поставяне на препарата. Изследователите обещават да предоставят на обществеността, както и на самите доброволци подробности за случая.

Плановете на Астра Зенека са в скоро време да осигурят ваксина на 50-60 хиляди доброволци, в това число и на 30 хиляди граждани на САЩ, където т.нар. трета фаза на изпитание започна в края на август.

Разработката на препарат AZD1222 SARS-CoV-2, се явява най-перспективния вариант за създаване на ваксина против COVID-19. Фармацевтичния гигант започна разработката й още през месец април. Към днешна дата на различни точки по света са подготвени производствени мощности, които да осигурят производството на около 3 милиарда дози. Разбира се, когато ваксината е готова за употреба, съобщава ТАСС.

Компанията вече има сключени предварителни договори за доставка на 400 милиона дози за САЩ, още 400 милиона за страните от Европейския съюз включително и България.

Великобритания също се евключила в предварителните покупки заявявайки 100 милиона дози, а Астра Зенека планила да достави близо милиард на развиващите се държави.