След всичко, което тия дни циркулира в общественото пространство за т.нар. „Първи ден на болничните”, разбрах няколко неща. Първо, че „добрите хора страдат неизбежно, добрите хора винаги ги мамят”. Поетично го е казал Дамян Дамянов, ама той сигурно не е знаел, че в България всичко се движи не от добрите хора, а от злосторниците и престъпниците. А добрите са само потърпевши…

Второ, вече съм абсолютно наясно, че от 1 януари сополите и трудовите злополуки лавинообразно ще се увеличат, умножат и разпространят. Едните – в детските градини и училищата, другите – в останалите учреждения.

И трето, като резултат от първите две – българите вече няма да тичат за щяло и нещяло на море в южната ни съседка, а кротко ще си отмарят в родината. Защото няма да сливат почивни и болнични…

Ей такива неща разбрах.

Както и това, че е върл цинизъм да озаптяваш корумпирани лекари и злоупотребяващи работещи, удряйки всички наред – даже и добрите, дори най-вече добрите. Защото за другите е ясно, че много скоро ще измислят нов начин за врътки с болничните. Съмнява ли се някой в това?

Както и това, че анализите на бизнеса обикновено завършват с гениални идеи като как да се ударят българските майки, българските пенсионери и българските… болни.

Преди година бизнесът в България се почеса, почеса и реши, че трябва да попълни празните редици на трудовия пазар с… майките. Оказа се (според мисленето на същия този бизнес), че за всички тегоби на бизнеса в родината ни виновни са бебетата! Майките - те са си виновни априори. Тогава предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България беше простичко: втората година от платения отпуск по майчинство да отпадне.

Бизнесът реши, че майките трябва да се връщат по-бързо на пазара на труда, защото нямало кой да работи... Това безумие може да се сравни само с онова на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която през октомври миналата година настоя за промени в Кодекса на труда, така че да не се начислява редовен платен годишен отпуск в периода на майчинството. И кой е виновен за състоянието на трудовия пазар? Майките, разбира се – те са виновни за това, че според данните на Евростат сме все още на дъното в Европейския съюз по брутно месечно и почасово заплащане! 

Майките в България някак си все се оказват основният препъникамък за властимащите и бизнеса… Много тъжно.

След поредната гениална идея на властимащите как да спрат злоупотребите с фалшиви болнични обаче, на втория ден от публичното й разгласяване, те взеха, че се чукнаха по главите и гръмко оповестиха, че изключение от правилото за неплащане на „Първи ден на болничните” ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Все пак овреме се спряха – някой по-умен им е напомнил, че с майките шега не бива… И за да не изглежда като реверанс единствено към майките, прибавиха и болничните при трудова злополука.

Сега тръпна в очакване да разбера с колко процента ще се увеличат трудовите злополуки през януари. Очаквам нашествие от навехнати крака на път за работа, изкълчени китки от работа с компютъра и душевни травми от общуването с шефа. А ако междувременно те пребият в извънработно време и се окажеш с две-три счупени ребра например, никакъв платен Първи ден болничен! Мирише на злоупотреба…

КНСБ и КТ Подкрепа скочиха срещу "ден болен – без платен болничен"

Парламентарни пазарлъци! Кой предложи безплатния болничен за ден?

Без ден болничен, сметките: На 560 лева заплата, губиш 17,50 лева