Днес във връзка с читателски въпрос ще обсъдим същността, проявленията и лечението на дивертикулозата и дивертикулита. По темата ще говори д-р Росен Тушев - хирург с дългогодишен стаж и опит в общата и коремната хирургия, като трайните му интереси са в областта на миниинвазивната хирургия - лапароскопия. Специализирал е в областите на лапароскопската, дебелочревната, жлъчно-чернодробната, бариатричната и метаболитна хирургия.

- Д-р Тушев, в какво се изразява дивертикулозата?

- Става дума за структурна промяна на червото. По принцип чревната стена се състои от три слоя: в лигавицата има твърд подкрепящ слой, изграден от мускули. При високо налягане в лумена на червото, лигавицата се избутва навън като пръст на ръкавица, като се херниира през стената на червото (образно казано - образува се джобче). Ако такива джобчета се образуват на много места по дебелото черво, тогава говорим за дивертикулоза. Имайте предвид, че това е най-често срещаното заболяване на дебелото черво при пациенти над 50-годишна възраст. Характерното е, че над 70% от всички засегнати са без оплаквания, или с незначителни такива. Обикновено става дума за случайни болки или спазми в долната част на корема от лявата страна. Понякога има оплаквания от  редуващи се диария и запек.

- А кога говорим за дивертикулит? И как се проявява?

-С натрупването на бактерии в тези джобове, могат да възникнат остри възпаления, водещи след себе си до кървене, абсцеси или перфорация на чревната стена. Именно тези прояви характеризират дивертикулита, който е усложнение на дивертикулозата. Понякога тези усложнения се появяват периодично, като образуват белези в определени части на дебелото черво с повтарящи се възпаления. Те могат постепенно да стеснят лумена на дебелото черво и да доведат до запушване на червата. 

Д-р Росен Тушев

- Може ли човек сам да разбере, че страда от дивертикулит?

- Да, може. Ще ви дам пример, съкратена версия на една история, която почти всеки лекар е чувал: “Цял живот съм бил здрав. Винаги съм страдал от запек. Работя в офис, където ми се налага да седя продължително време и не извършвам кой знае каква физическа активност. Храня се нередовно, обикновено сандвич за обяд, а вечер понякога си поръчвам пица. Преди две седмици изведнъж се появи силна диария, която не ме разтревожи особено много. В следващите дни обаче премина в пълен запек. След това отново диария, този път придружена от коремна болка, особено в долната лява част на корема, която в един момент изчезна. Една вечер получих мъчителна и изключително силна болка в долната част на корема, придружена с висока температура. Това ме накара да се консултирам с лекар”. 

Дифузните болки в долната част на корема, запекът и редуващите се пристъпи на диария при пациенти над 50-годишна възраст са индикация за всеки лекар незабавно да обърне внимание. Тъй като има безброй причини за диария, лекарят трябва да обмисли много диференциални диагнози: възпалителни заболявания на дебелото черво, както и класическа ентеровирусна инфекция, глисти или други паразити. Особено, ако става дума за пациенти в напреднала възраст, които се оплакват от остра болка в долната част на корема, именно дивертикулитът трябва да бъде взет под внимание.

- Как вие, специалистите, стигате до диагнозата?

- Първо трябва да опитаме да разграничим симптомите на болестта, като задаваме специфични за пациента въпроси: колко често се появява диария, придружена от слуз и кръв? Предизвикват ли изхожданията болки или спазми в долната част на корема? Появява ли се треска? Какви са навиците на хранене и живот? Има ли драстична загуба на тегло и намаляване на физическата активност? След това, чрез опипване и натиск, се изследва коремът с цел да се локализира мястото на болката. За да се провери диагнозата дивертикулит, лекарят извършва дигитално изследване на ректума. Кръвното изследване допълва процеса на диагностика, а общата оценка на симптомите предоставя информация на лекаря за проявата на дивертикулит и е основа за по-нататъшни изследвания. На първо място абдоминална ехография, която предоставя основна информация за състоянието на коремната кухина и дали има течност в корема. Следва рентгенография на корем, която показва наличието на въздух в коремната кухина, който се появява, ако има перфорация на чревната стена. При компютърната томография ректумът се изпълва с контрастно вещество, което се използва при съмнение за наличие на локален абсцес. И, разбира се, колоноскопия, ако има кървене в съответния раздел на червата. Тя освен това, установява или отхвърля други възпалителни заболявания. И в зависимост от текущото положение на дивертикулита, възрастта на пациента, физическото състояние, придружаващите заболявания, както и резултатите от изследванията, лекарят решава коя терапия е най-подходяща.

- Какво трябва да е поведението на пациента? 

- В зависимост от типа усложнения се определя дали да се пристъпи към консервативна или хирургична операция. Ако е налице само възпаление, без кървене или разрушаване на чревната стена, 

заболяването се лекува консервативно Най-важните мерки в такава ситуация са следните: имобилизация на червата чрез въздържане от храна (пиенето на течности е позволено); хранене чрез централен венозен катетър и прилагане на антибиотик, а също и спазмолитици. Слабителни не се прилагат, нито се извършват очистителни процедури, защото има опасност от пробив на чревната стена на възпалените места. И когато възпалението отмине, тогава вече пациентът може да консумира храни с високо съдържание на фибри, които не образуват газове. Ако дивертикулитът е съпроводен с леко кървене на червата във възпалената зона, първо се опитва консервативно лечение - колоноскопия с инжектиране на хемостатичен препарат на възпаленото място. След добра подготовка (промиване на червата), когато те се възстановят, засегнатата част може да бъде отстранена, за да се предотврати последващо кървене и други усложнения на дивертикулита. 

- В кои случаи се стига до операция?

- Става дума за планирани операци и те се извършват в следните случаи:

• след най-малко едно предхождащо тежко възпаление, лекувано с антиобиотици;

• в случай на възпаление, което не може да се излекува, последвано от абсцес около червото;

• наличие на дивертикули, доказани чрез колоноскопия;

• в случай на повтарящи се възпаления на дебелото черво и поява на стеноза или фистули е показана непосредствена операция.  

- Предполагам, че и при това заболяване залагате повече на лапароскопската операция?

- Може да се каже. В днешно време минимално инвазивната хирургия надделява над отворената хирургия. Да, лапароскопският метод вече е първи избор за премахването на части от червата с дивертикули. Разбира се, ако са налице определени предпоставки. Безкръвният метод се използва приоритетно при пациенти, които имат диагностицирана дивертикулоза и са претърпели няколко атаки на дивертикулит. 

- А кога се налага спешна операция?

- Ако дивертикулитът причинява разрушаване на чревната стена, свързано с кървене, което не може да бъде контролирано; или пък става дума за сериозна инфекция чрез изпражненията в коремната кухина, тогава пациентът трябва да се подложи на спешна операция. Поради извънредната ситуация и опасността от перфорация на чревната стена, не се извършва прочистване на червата преди операцията. Защото това може да доведе до по-лошо зарастване на раните на мястото, където се зашиват червата. В тази ситуация хирургът трябва да реши дали ще зашие краищата на червата отново, след като се отстрани увредената част на дебелото черво, или няма да ги зашие. 

Яна БОЯДЖИЕВА