Еластографията е иновативен метод за разграничаване на доброкачествените от злокачествените лезии на гърдата. А идеята на термографията на млечна жлеза е осъществяване на ранен скрининг, като целта е този метод да се поема от Здравната каса.

Каква е същността, какви са основните предимства и каква е разликата между тези два иновативни метода за диагностика и профилактика на рака на млечната жлеза? Отговор на тези и още въпроси, вижте в интервюто с д-р Мая Балабанова - специалист-хирург в УМБАЛ “Св. Марина”- Плевен и болница “Д-р Георги Странски” - Плевен.  

- Д-р Балабанова, да започнем с еластографията. В какво се изразява?

- Тя е на принципа на ехографията и е въведена като допълнителен метод за подобряване охарактеризирането на лезиите в млечната жлеза. Идеята е да се отдиференцират лезиите, а те са киста, фиброаденом и по-солидна лезия - карцином на млечната жлеза. Изследването винаги започва с ехография, апаратът е един и същ. И ако имаме съмнение, а то винаги има, дали е киста или фиброаденом, тогава прилагаме еластография. На принципа на компресия със специален трансдюсер съответната лезия се оцветява в определен цвят. Ако образуванието е киста, се оцветява в зелено, ако е солидна лезия - в червено. И това ни дава яснота още в момента на самото изследване дали това е киста или някаква солидна лезия, като карцином на млечната жлеза. Т.е., по този начин се избягват ненужните биопсии.

Д-р Балабанова

- Това ли е основното предимство на метода? Има ли и други предимства?

- Да, това е съществено предимство на еластографията пред традиционните мамографски и ултразвукови изследвания. Както поясних в началото, новият метод не само позволява откриване на неоплазиите, но и помага при установяването на техния характер. Техника на изобразяване, при която се увеличава специфичността при откриването на злокачествени образувания до 98,5%. 

Другото предимство е, че този иновативен и напълно безвреден метод е в алгоритъма на поведение за жени до 35-годишна възраст. Т.е., млади жени, които не са раждали или които не кърмят.

Най-общо казано, този метод е информативен за скрининг на доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза.

- Д-р Балабанова, бихте ли обяснили в какво се изразява друг нов метод за скрининг на рака на млечната жлеза - термографията?

- Става дума за иновативен метод за ранна диагностика, който се основава на контактна термография с течни кристали. Напълно безвредна технология за първоначален скрининг, която се  характеризира с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване и болка за изследваните. Интересното за термографията е, че тук вече говорим за прескрининг. Дано това се разбере от вашите читатели. Означава, че този метод е подходящ за абсолютно всички жени, които нямат доказано заболяване, т.е., прилага се само за профилактика на заболяванията на млечната жлеза.

Всяка жена веднъж в годината трябва да се подлага на термография, като искам да поясня, че в случая всъщност изкуствен интелект разчита резултатите. Ако няма проблем в нейното изследване, резултатът идва до 5 минути. Всъщност, невинаги се касае за проблем. Понякога е необходимо малко повече време - резултатът идва до 24-48 часа. Както казах, изкуствен интелект го разчита. Просто тук не се отчита факторът човешка грешка. Точно в това е разликата с еластографията.  

- А може ли малко по-подробно да обясните какво проследява термографията - сигнали, отклонения...

- Да, термографията проследява сигнали. Всяка една лезия в гърдата се свързва с малко по-висока температура 

По тази причина се прави термограма, която ние даваме на пациентките. И, разбира се, ако всичко е наред, отдолу се изписва, че няма никакви заболявания в областта на млечните жлези. Именно в това е разликата между двата метода. 

- Д-р Балабанова, вие отскоро ли прилагате този метод?

- Да, от съвсем скоро прилагаме термография в УЛБАЛ “Св. Марина” - Плевен. Идеята е този метод да се поема от Здравната каса, за да могат всички жени да имат възможността да се ползват от него. Вижте, точно това е масов скрининг. И затова идеята е да се случи, защото заболяванията на млечната жлеза, особено ракът на гърдата, е много коварно заболяване. А когато говорим за масов скрининг, за прескрининг, това означава да се изследват 100% от жените. Това е идеята на термографията. Това е ранен скрининг за 100% от жените. Защото коя жена в България си прави веднъж годишно скрининг на млечната жлеза? Няма такава. Аз съм била в чужбина и мога да кажа, че там е по-различно.

- Защо у нас нещата не се случват както трябва относно профилактиката и скрининга на рак на гърдата? 

- Жената отива при лекар, когато вече има проблеми. Аз преглеждам много жени - те винаги имат някакъв проблем, като болка, изтичане на секрет, зачервяване, напипали са бучка. Да, има и такива, но те са много малък процент, които идват и казват: Аз искам да ме изследвате само профилактично. И пак ще повторя - това е идеята на термографията - да се поема от Здравната каса, за да могат всички жени да си правят скрининг. 

- Съвсем накратко, висока ли е заболеваемостта от рак на млечната жлеза?

- За съжаление, заболеваемостта е висока. Вероятно познавате статистиката: близо 4000 българки всяка година се диагностицират с болестта, като около 1400 от тях губят битката за живота си. Освен това статистиката показва, че напоследък все повече жени под 30-годишна възраст се сблъскват с диагнозата.

Призовавам всяка жена профилактично да изследва млечните си жлези, като стандартът е такъв: - до 35 години се прави ехография, над 35-40 години - мамография. Термографията е за прескрининг на всички жени, както казах вече. Стандартът в България засега е такъв, защото термографията е нов метод, но тук говорим за прескрининг, т.е., масов, 100-процентен скрининг. Мамографията има облъчване, ние не можем да я правим на всички жени. Докато термография можем да правим на всички жени, това е напълно безвредно. А също и ехография. 

Яна БОЯДЖИЕВА