"Препоръчвам на всички, които са над 65 години, на бременните и често боледуващи деца, на хора с хронични заболявания – да си поставят ваксина", каза д-р Николова и допълни, че за грипа е рано още, "той ще дойде през ноември – декември".

Според д-р Гергана Николова, статистиката показва, че България е на последно място в Европа по поставяне на противогрипни ваксини и това до голяма степен е свързано с дейността на ОПЛ. „Пациентите, които са посъветвани от своите лекари да си поставят ваксина, 87% го правят“, каза тя.

На тези, които се колебаят дали да си сложат вирусологът проф. Радостина Александрова припомни, че противогрипната ваксина ни пази не само от грипа, но намалява и риска от инфаркти и инсулти, особени при пациенти над определена възраст. Няма как противогрипната ваксина да ни навреди, но безспорни са ползите, според проф Алксандрова. Според вирусолога целта на противогрипната ваксина е да ни осигури защита, така че дори и хората, които бъдат инфектирани, да преболедуват много по-леко, а основната ѝ цел е да предотврати тежките усложнения. Тя коментира, и че при поставянето на ваксината има индивидуална реакция, съобщи БТВ.

„Хората трябва да бъдат спокойни, защото ваксините не съдържат активен вирус – той е деактивиран и раздробен допълнително“, обясни вирусологът.

„Всеки един от грипните вируси би могъл да нанесе сериозни поражения, особено в организма на пациент с хронични заболявания. Много тежки и сериозни са усложненията при децата“, обясни и д-р Гергана Николова. По думите на д-р Николова противогрипната ваксина обаче не е панацея срещу всичко, което ще ни срещне през зимата. Тя ни пази от грипните причинители за този есенно – зимен сезон, уточни лекарят.