Оказва се, че не всеки може да се наслади на вкуса на ароматните ябълки. Много сортове, които могат да бъдат закупени в супермаркети, предизвикват алергична реакция. Кои ябълки могат да използват страдащите от алергия и кои от тях трябва да бъдат изхвърлени?

58-годишната берлинчанка Урсула Мюлер е с алергия. Освен че е алергична към брезов прашец, в тийнейджърските си години тя внезапно развива алергия към ябълки, причинявайки сърбеж и подуване на устата и гърлото.

Според Карл-Кристиан Бергман, алерголог в клиниката Charite в Берлин, в случая говорим за така наречената кръстосана алергия. Тези, които са алергични към брезов прашец, често имат алергична реакция към определени сортове ябълки. Факт е, че ябълките съдържат алергени, които наподобяват брезов прашец. Според проучвания 11 милиона души в Германия страдат от алергичен ринит и всеки втори от тях е алергичен към плодове и зеленчуци.

Особено опасни сортове за страдащите от алергия са Golden Delicious, Gala и Jonagold. Според Бергман сравнително новите сортове ябълки съдържат голям брой алергени. Факт е, че поради изкуственото отглеждане на по-сладки сортове ябълки, количеството на полифенолния антиоксидант в сладките сортове ябълки е намаляло, а броят на алергените се е увеличил значително.

Старите сортове ябълки са по-здравословни

Както обяснява ученият, съдържащите се в плодовете полифеноли не само защитават ябълката от мухъл, но и са много полезни за организма. Добре известната мъдрост казва, че като ядете една ябълка на ден, можете да забравите за лекарите. Отнася се по-скоро за киселите сортове ябълки.

Проучване на Бергман и неговите колеги показа, че консумацията на стари сортове ябълки не само се понася добре от страдащите от алергия, но и с редовна употреба може да намали алергичната реакция към проблемните сортове, както и да намали симптомите на алергичен ринит.

Около 100 души взеха участие в това проучване. В началото и в края на изследването участниците изядоха ябълка Golden Delicious, която предизвика алергична реакция и в продължение на 90 дни ядоха стари сортове ябълки като Alkmene, Eifeler Rambur, Goldparmäne и Roter Boskoop, които съдържат големи количества полифенол. Много от участниците отбелязват намаляване на сезонен алергичен ринит.

Willy Hennebrueder и служители на германския съюз за опазване на околната среда и природата в Лемго (Северен Рейн-Вестфалия) казват, че сред 100-те сорта ябълки, които се понасят добре от страдащите от алергия, Berlepsch, Prinz Albrecht von Preußen и Weißer Winterglockenapfel са се оказали особено добри.

Истинските ябълки идват от Казахстан

Според Хенебрюдер многократно се отбелязва, че страдащите от алергия понасят кисели сортове ябълки и именно този факт го подтиква да се обърне към изследователите в Берлин с предложение за по-голямо проучване.

Бергман от своя страна ще си сътрудничи с колеги от Казахстан. В крайна сметка прародителят на съвременните ябълки - дивият сорт Malus sieversii - идва от Казахстан. Според Бергман, алергичните реакции към ябълките не са забелязани от жителите на Казахстан и затова той иска да разбере дали отсъствието на алергична реакция към ябълки е свързано с високо съдържание на полифенол в плодовете.

Според експерти на Асоциацията на алергиите и астматиците в Германия, хората с алергии не трябва да се отказват от пайове и задушени ябълки, тъй като алергените се унищожават при високи температури. Ако поставите ябълката в микровълновата за една минута, тя ще остане също толкова хрупкава, но алергените ще загинат.

Превод: Glas.bg