Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Това каза акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки на БАН.
 
Той подкрепи думите си с обяснението, че площта на страната ни е малка, следователно и границите между отделните клъстъри са започнали да се размиват. Доказателство за това твърдение е, че за последното денонощие най-много новозаразени случаи са регистрирани в София и Пловдив. 
 
"Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките - това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката", коментира акад. Петрунов.
 
Той е категоричен, че сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително.
 
"Първо - колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище е едно и съвсем друго, ако е от масов скрининг. Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме", обясни акад. Петрунов пред бТВ.
 
Според него броят на положителните тестове не е показателен, не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна. Има и случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика. 
 
"Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки - носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти", каза още академикът. 
 
Той сподели, че подкрепя носенето на маски. Акад. Петрунов се аргументира с това, че маските намаляват пръските, които човек изхвърля при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици. А това също е от значение дали човек ще се зарази и как би протекло заболяването.