На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв. Това заяви д-р Васислав Петров - председател на Сдружението на областните болници, пред БНР.

"В областните болници отново направихме анализ. В много от тях средствата, които в момента се заработват като клинични пътеки и се дават от Министерството за здравеопазването по Наредба 3, т.е. дейности, които не се заплащат от Здравната каса - средствата, с които разполагаме, не достигат за повишаване на заплатите в такива размери", категоричен бе той.

За обещаните 200 млн. лв. повече за догодина д-р Петров отбеляза: "Никой не казва, че разпределението ще бъде примерно 10% увеличение на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с колко ще бъде увеличена. Ние можем да направим анализи и да видим какво ще бъде повишаването на средствата, които ние ще получаваме от НЗОК и оттам да направим анализ какви увеличения на заплатите на сестри и лекари можем да направим".

"Много от нашите болници дават над 60-65% от заработените средства за работна заплата. Повишаването на процента средства за работна заплата над тези граници би довело вече до нестабилност на болниците и те биха се сринали. За да не допуснем нестабилност в болниците и оттам риск за обслужване на населението, би трябвало на всички да им е ясно, че заплатите, които в момента даваме, са нашите възможности към момента", предупреди д-р Петров.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев подчерта, че и при тях нещата не са по-различни.

"Ако имаше и най-малка възможност, нямаше да стои този въпрос сега. Сестрите са получили всичко, което сме имали възможност да дадем. Не е много коректно да се прехвърли ангажимента от здравата на болната страна. Няма как да бъдат дадени тези пари. Всички бяхме изумени и възмутени от това, което беше казано в ефир, защото няма как да се случи и второ - не е никак коректно", обясни Тотев.

От 1 юли НЗОК увеличи цените на някои от клиничните пътеки, припомни д-р Петров. По думите му това увеличението е добре, но болниците трябва да ги заработят.

"През летните месеци, когато пациентопотокът намалява във всички болници не можа да се усети това увеличение с ефекта, който очакваше министерството или Здравната каса. Средствата бяха по-малко от очакванията, защото нямаше пациенти в летните месеци. В нашата болница - в Сливен, изчислихме, че това увеличение би довело до увеличение на приходите ни към 65 хил. лв. на месец. През летните месеци това не беше достигнато. Ние от 1 юли успяхме да увеличим заплатите на сестрите и лекарите в болницата със 100 лв., за да може да вкараме тези 65 хил. в заплати. Няма директор, който да не иска да увеличи заплатите на персонала. Оттук нататък не е възможно никакво повече увеличение до края на годината. Няма никакъв ресурс и резерв, с които отново да бъдат увеличени заплатите на сестрите", обясни Петров.

Д-р Тотев потвърди казаното от д-р Петров и отбеляза, че за пореден път са били излъгани.

"Вдигнаха се цените с 30% на тези пътеки, които изобщо не се работят в общинските болници и са малко като случаи в областните. Цените се вдигнаха, има обеми, обаче ние нямаше как да си заработим бюджетите... Оказа се, че от тези пари в болниците са влезли в нашата около 10 хил. лв., в други болници 12 хил., 6 хил. в зависимост от оборота. Ние увеличихме заплатите на сестри и лекари - с около 100 лв. От януари обаче трябва да вдигнем и на останалия персонал - санитари и помощен персонал. Тогава ще има едно покачване на минималната заплата, което ще доведе покачване със същата сума, с която се качи минималната, на основните заплати и може би пак ще се задъхаме още в първите няколко седмици от новата година със ситуация, подобна на всяка година - да не можем да заработим това, което трябва да дадем", каза още Тотев.

Веселина Ганчева, която е представител на Асоциацията на медицинските сестри, отбеляза от своя страна, че те са все по-малко, а работят все повече, а и за все по-малко пари.

"На всичкото отгоре трябва и да сме доволни. Няма как да стане. Искаме адекватно остойностяване на нашия труд. Това как ще се получи - не е наша работа. В момента една сестра работи на мястото на 3. Кардинално трябва да се смени цялата система, защото тя е порочна. Министерството на здравеопазването, НС и МС са институциите, които трябва да вземат решение", каза Ганчева.