Лятото е в разгара си и въпреки топлото време много хора се разболяват и често провалят почивките си.

Високите температури не гарантират, че настинката ще ни подмине. В много случаи точно жегата ни заблуждава. Без да се замисляме, подлъгани, че е топло и няма опасност, ние правим някои груби грешки като например да прекалим с климатика или пък да влизаме в студеното море.

Ето и кои са основните опасности от разболяване през лятото и съвети как да се предпазим:


1. Климатикът


Най-честата ситуация: градусите навън са до небето, а тези в стаята/офиса главоломно надолу. За да избегнете опасността от настинка, уверете се, че няма отворени врати и прозорци, докато е включен климатикът. Също така спазвайте правилото - температурата в стаята трябва да е само с пет градуса по-ниска от тази навън.

2. Стоенето на течение


Стоенето на течение е опасно, може да предизвика бронхити и пневмонии. Хората с белодробни заболявания трябва да бъдат предпазливи от настинки. Едно време, а и сега бабите имат страх да стоят на течение. При течение по-бързо се изпарява потта и съответно изстива тялото дори и да не е потно. Това може да бъде причина за настинки, белодробни заболявания, неврити, а дори и пневмонии.


3. Изненадите на времето

Понякога, дори и през лятото, се случва да има някой и друг по-студен или дъждовен ден. Ако излизате сутрин за работа, пренебрегвайки прогнозата за времето, а осланяйки се на мотото „лято е“, има реална опасност да се разболеете. Най-добре проверявайте какво ще бъде времето ден за ден, за да избегнете неприятните природни изненади.

4. Личният гардероб


Дори навън да е много горещо, в офиса например градусите далеч няма да са толкова високи. Така че съобразявайте облеклото си не само за пътя до работа, а и за по-продължителното време, когато сте там. А и в крайна сметка на никого няма да натежи едно сако, нали?


5. Сладолед и студени напитки


Понякога толкова искаме да се охладим, че пием буквално ледени напитки или пък прекаляваме със сладоледа. За гърлото ни това може да бъде малък шок и логично да започнат и болките. А след гърлото идва и цялостната настинка. Най-добре пийте течности на малко по-ниска от стайната температура, а сладоледа консумирайте на малки парченца.

6. Плуване


Плуването е здраве, така че единственото нещо, което може да кажем, е, че преди да влезете във водата, трябва да проверите температурата й с ръка./ zdrave.to

 
Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!