"Светът е започнал с билки! Но билките на всяка страна лекуват само хората, които живеят в нея! Всеки трябва да се лекува със своите билки!“, е казала някога баба Ванга. И е права...

 

Какви ли билки няма из нашата страна! Планини и поляни се къпят в чудната им феерия и омагьосват с упойни аромати. Но не всеки има времето и възможността да се докосне до тях – чудодейните билки. Такова място има в самия център на Пловдив.

 

На улица „Магура“ №9 в Капана се намира една малка билкопродавница. Ще я намерите лесно по интересната табела: „БИЛКОПРОДАВНИЦА“. Чудно е там! Лавиците са отрупани с билки. „Много млади клиенти ни посещават, което е радващо“, започва разказа си любезната продавачка. И уточнява, че младите са доста добре информирани. Някои търсят точно определена билка за болежка, други за укрепителни чайове.

 

"Търсенето зависи от сезона. Доста от клиентите ни идват за точно определена билка. Чули са отнякъде за нея и идват да я търсят“. И докато слушаме разказа ѝ, аромата на билките започва лека-полека да ни упоява. От рафтовете надничат невени, риган, жълт кантарион, мента. Вниманието ни привличат малки бурканчета с розово сладко.

 

"Мащерката и ментата са може би най-търсените билки“, продължава сладкодумния си разказ усмихнатата продавачка. И издава една от много тайни на билките: за да се чувстваме ободрени след тежкия работен ден, чаят от мащерка и мента ще ни помогне.

 

Тръгваме си от билкопродавницата само, за да се върнем отново. Там, във вълшебния свят на билките, в малката билкопродавница на улица „Магура“ №9. Да, наистина магията на билките е в Капана!

 

Пловдив, Капана, улица "Магура" №9