Разписанието на БДЖ вече е в Google Maps. Макар широко разпространеното мнение за нередовните влакове на държавната железница, графикът, по който те се движат, вече е достъпен и в Google. От известно време в картите на технологичния гигант има подробен маршрут и разписание на градския транспорт в различни страни, включително и в България, а към това число от днес се причисляват и влаковете на БДЖ.

При задаването на конкретен маршрут на територията на България в интернет платформата упътвания за придвижване се получават и за пътуване с влак, което разширява възможностите при избора на подходящо транспортно средство. Работата по включването на националния железопътен превозвач като възможност за превоз в Google Maps започна още през февруари.

През март беше сключено и споразумение за предоставяне на данни за разписанието на влаковете. Навигацията в Google Maps с железопътен транспорт е осъществима успоредно с останалите видове - с автомобил, обществен транспорт, велосипед или пеш.

Информация за потребителя за пътуване с влак в картовата услуга е налична, след като в основното меню е посочен конкретен маршрут с железопътен транспорт. „Възможността за избор за пътуване с влак в една от най-големите онлайн навигационни системи вече и на територията на България дава своя принос към опазването на природата, тъй като превоза с железопътен транспорт в качеството си на най-екологично чист транспорт, отделя най-малко вредни емисии в атмосферата”, обясняват от БДЖ.

Предлаганите варианти за пътуване в навигацията на Google Maps се определят на база наличните въведени данни от участващите в програмата превозвачи, като не отразяват всички възможни реални 'офлайн' маршрути и зависят от зададената начална и крайна точка, обект или гара.