Докато се наслаждаваме на лятото и търсим прохлада сред природата, малки, но много опасни насекоми ни дебнат, когато най-малко очакваме. Комарите, кърлежите и бълхите са едни от най-честите вредители, които нападат хората. Те пренасят много болести, някои от тях фатални за живота на човека.

Ето какво каза главния асистент в Катедрата “Инфекциозни болести” към ВМА-София д-р Магдалена Баймакова:

Д-р Магдалена Баймакова, д.м., завършва Медицинския университет в София. От януари 2014 г. е специалист по “Инфекциозни болести”, а от февруари 2016 г. придобива образователна и научна степен “Доктор” по научна специалност “Инфекциозни болести”. Специализирала е инфекциозни болести в Lausanne University Hospital (CHUV), Switzerland. Автор и съавтор е на над 60 научни публикации и на повече от 30 научни съобщения. 

- Д-р Баймакова, защо е толкова страшна западнонилската треска, че предизвика такава истерия последните дни и има ли я в момента в България? 

- Вирусът “Западен Нил” е изолиран за първи път през 1937 г. в Уганда, но през годините се появява и в други неендемични за него райони. И това е свързано с географските особености на дадения регион, с климатичните промени, но преди всичко с миграцията на птиците. Комарите са вектори за разпространението на болестта, а хората и конете сме крайните гостоприемници в тази верига.

Но паника и страх не трябва да има най-малкото защото само около 1% от хората, ухапани от комар, носител на този вирус, ще развият тежки усложнения със засягане на нервната система. При всички останали тази инфекция преминава безсимптомно или с леки изяви на болестно състояние, които не налагат хоспитализация. 

Един от основните проблеми, когато говорим за западнонилска треска, е това, че тя е вирусно заболяване, за което няма етиологично лечение. Няма открит медикамент, който да приложим и да стопираме вируса. Освен това, ако има развитие на невроинвазивна форма на западнонилската треска, особено при възрастни хора с множество хронични заболявания (сърдечносъдови, неврологични, белодробни и др.), рискът от летален изход при тях не е никак малък и не бива да има подценяване при такива пациенти. 

Към днешна дата за настоящата 2019 г. има само един потвърден случай на западнонилска треска при български гражданин (60-годишна жена от град Берковица). 

- Какви са симптомите на западнонилската треска и с кое друго заболяване може да се сбърка?

- Най-честите клинични симптоми на западнонилската треска са висока температура, болки в ставите, обриви, гадене, повръщане. Все оплаквания, които през летния сезон се наблюдават и при други инфекции, като например при респираторните и чревните. Но при такива клинични симптоми е добре да мислим, че могат да се дължат и на западнонилска треска.

Затова в нашата клинична практика при среща с хора с подобни оплаквания винаги правим запитване дали са имали ухапване от комари в последните две седмици - обикновено това е максималният инкубационен период на вируса. Добре е да се знае, че ако освен висока температура има и поява на силно главоболие, схващане на врата, менингиални симптоми, дразнене от звук, от светлина, изтръпване на крайниците, слабост, тремор, пареза, то тогава е много вероятно да става въпрос за западнонилска треска.

Диагностиката на тази инфекция включва освен кръвни изследвания така също и специфични изследвания на урината и на ликворната течност. 

- През летните месеци се наблюдава и бум на хора, ухапани от кърлежи. Какви болести причиняват те и какви са последиците от тях?

- Лаймската болест е първата инфекция, за която трябва да мислим, ако сме ухапани от кърлеж, затова той трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. Ако нямаме опит, не сме сигурни в себе си и в своите умения, то тогава е по-добре да потърсим медицинска помощ за отстраняване на кърлежа. Той би могъл да се изследва за носителство на бактерията, причиняваща лаймската болест.

В ранните стадии тази инфекция е лечима и не нанася сериозни поражения. Ако обаче не бъде открита и лекувана, тази инфекция може да доведе до по-тежки заболявания като лайм кардит, лайм артрит, лаймска невроборелиоза. 

- Какви са симптомите на лаймската болест? 

- Инкубационният период на тази инфекция е в рамките от няколко дни до един месец след ухапването от заразен кърлеж. Клиничната картина преминава през три последователни стадия и за всеки от стадиите е характерно наличието на специфични кожни промени. 

Най-често на мястото на ухапването има едно едва забележимо червено петънце, което бавно, бавно се разраства. В някои от случаите може да има чувство на отпадналост, лек сърбеж, неразположение. Така че първият стадий на болестта е т.нар. еритема мигранс - тя е сравнително лесно разпознаваема от лекарите инфекционисти и се поддава добре на терапия с конкретни медикаменти. Ако не се предприемат стъпки към диагностика и терапия на този етап от развитието на инфекцията, то впоследствие могат да се появят множество еритеми - малки обриви по цялото тяло.

На по-късен етап от развитието на тази инфекция могат да настъпят оплаквания от страна на нервната система - изкривяване на части от лицето, главоболие, изтръпване на крайниците. Често се наблюдават и късни симптоми на нелекувана лаймска болест като сърцебиене и засягането на ставите с прояви на артрит.

Друг интересен клиничен симптом, който наблюдаваме през последните години при хората с лаймска болест, са паметовите нарушения и отклонения в поведенческите прояви, които също биха могли да бъдат насока за заболяването, но те се проявяват на по-късен етап от развитието на инфекцията. 

- Домашните любимци носители ли са на опасни за хората кърлежи? 

- Чрез кучешкия кърлеж се разпространява марсилската треска 

На ухапаното място се появява тъмно петно, покрито с коричка, което остава незабелязано в повечето случаи. Тази инфекция започва с висока температура, обриви по цялото тяло, оток на лицето, зачервяване, засягат се ставите, черния дроб. Марсилската треска е заболяване, което протича тежко и по принцип се разпознава от колегите лекари инфекционисти.

Тук е мястото да отбележим, че марсилската треска протича много по-тежко от лаймската болест и бихме могли да кажем, че измежду двете инфекции марсилската треска е по-опасната и животозастрашаваща. Добрата новина е, че терапията и за двете инфекции е сходна и започната навреме, дава много добри резултати. 

- Кои са другите летни вирусни инфекции, за които трябва да внимаваме, д-р Баймакова? 

- През летния сезон папатациевите мушички - това са едни мънички мушички, които ни хапят - могат да причинят т.нар. папатациева треска, характеризираща се с повишена температура, обриви и общо неразположение. 

Освен кърлежи, комари и папатаци риск за предаване на инфекции през лятото носи и храната, която консумираме. Ако тя е престояла повече от 2 часа извън хладилник, то тогава в нея могат да се развият определени микроорганизми и токсини, които да ни изпратят в спешен център с оплаквания като тежко гадене, повръщане, диария, обезводняване.

Затова през летния сезон акцентираме особено силно на добрата хигиена на ръцете (редовно измиване със сапун), да внимаваме какви храни консумираме извън дома си, като по възможност е добре да избягваме улично приготвяната храна (дюнери, палачинки, хот-дог, пица на парче и т.н.). 

Много често през лятото на някои пазари от селски тип се наблюдава продажбата на яйца, мляко, сирена, кашкавали, месо “на открито”, т.е. извън хладилник и хладилни чанти. Това е напълно недопустимо, защото е сериозна предпоставка за развитието на определени инфекции, които добре се развиват в топли условия. Също така морските дарове могат да бъдат особено опасни през летния сезон с инфекциите, които е възможно да пренесат. 

Източник: Блиц