Вътрешна проверка в полицията в Сандански е назначена по информацията на 17-годишен младеж от София, който се оплака, че е набит от сандански полицаи. Случаят бе огласен вчера в парламента от народния представител от БСП Антон Кутев. Според сигнал, получен от Конфедерация за защита правата на децата, в петък вечер няколко младежи на възраст 13-17 години влизат в конфликт с друг човек, който бил с кола. Оказва, че този човек е цивилен полицай, който не е на работа.

„След около 5 минути пристигат 3 полицейски коли и пребиват доста здраво едно от децата. Детето със сигурност се е държало предизвикателно, но със сигурност не е налитало на бой. Има показания от другите 3 деца”, заяви зам.председателят на ПГ на левицата в присъствието и на неврокопския депутат от БСП Богдан Боцев.

Той бе категоричен, че каквото и да е направило това дете, то може да бъде арестувано, съдено и да бъдат приложени всички законови мерки срещу него. „Съдебномедицинската експертиза обаче говори за над 20 рани. По разказите на другите деца това дете е било бито веднъж пред тях, показали са и клипчета на част от случилото се, а след това този 17-годишен младеж е бил бит и в самото районно управление. Експертизата гласи: „Цялата челна област, както и лявата челно- слепоочна област са осеяни с множество петнисти и ивичести охлузвания, покрити с корички на нивото на околния епидермис”, обясни депутатът от БСП. „Има ли превишаване на правата на полицаите, какво е наложило това момче да бъде бито по този начин, отговаря ли това на правилата за работа на полицаите и какви мерки ще бъдат взети към районното полицейско управление в Сандански и към съответните полицаи?”, пита Антон Кутев.

Директорът на ОД на МВР – Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев заяви, че е назначена „вътрешна проверка” по случая.

17-годишният младеж е бил на спортен лагер в Сандански, той е тренирал джудо. В петък вечерта е задържан заради хулиганска проява и на другия ден, в събота, дежурният съдия Рая Манолева е разгледала делото по Указа за борба с дребното хулиганство. В съдебната зала младежът, който е бил защитаван от адвокат В. Станкова, е заявил, че съжалява за постъпката си и се извинява на полицейските служители за обидите и ругатните. С решение на съдия Рая Манолева той е предаден на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в София. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд. 17-годишният спортист има криминални регистрации за кражба и наркотици.

Ето подробностите по случая, които „Струма“ научи. Младежът Юлиан Б. бил на лагер в санаториума в курортния град, когато се разиграва екшънът с полицаите. В петък той и няколко негови съотборници се намирали в района на новия санаториум. По улицата минавал по това време полицаят Добри Панайотов с лекия си автомобил. Тъй като младежът бил на платното за движение, цивилният полицай, който не бил на работа по това време, му свирнал с клаксона, за да се качи на тротоара. Тогава джудистът започнал да се държи непристойно и отправил няколко псувни към полицейския служител със заканителен тон. Ядосан от предизвикателното поведение на младежа, Панайотов решил да отбие колата си, за да се разбере с него. Вместо консенсус се стигнало до скандал и полицаят се обадил на колегите си, които били на смяна. Те пристигнали на място и 17-г. джудист е закаран в полицията и задържан до 24 ч. На смяна по това време били полицаите Витинов, Полков, Дуков. Всички са разпитани поотделно за случая от началника на РУ – Сандански Борис Щурков в рамките на вътрешната проверка, която продължава.