Руската държавна ядрена корпорация „Росатом” е подала заявка за участие в проекта за строителство на АЕЦ „Белене” в България, предаде ТАСС, като се позова на официално съобщение на компанията.

„В рамките на процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене” (България), обявен на 22 май 2019 г., държавната корпорация „Росатом” подаде в срок заявка за участие в процедурата. Националната електрическа компания на България успешно е приела заявката”, става ясно от пресинформацията.

„Росатом” пуснаха заявлението си точно в края на срока, като до момента оферти имаше от аналогични ядрени корпорации от Китай и Южна Корея. Има и оферти от „Фрам атом” и „Дженерал електрик” за оборудване, като фирмите може да работят и с избрания за стратегически инвеститор, информира bTV.

Процедурата по избор трябва да приключи до 22 май догодина.

По-рано днес ядреният експерт проф. Георги Касчиев коментира в студиото на „Тази сутрин”, че е притеснителна липсата на частни европейски фирми в надпреварата, което показва, че за останалите участници проектът очевидно е преди всичко геополитически.