Опасен алкохол до момента не е установен при проверките по родното Черноморие на Комисията за защита на потребителите (КЗП), заяви председателят Димитър Маргаритов през bTV.

"Най-често проблемите са свързани с разреждане на алкохола с цел извличане на нерегламентирани печалби в по-голям размер", посочи той. Маргаритов обясни, че това става ясно при лабораторно изпитване, при което се установява по-нисък алкохолен градус в съдържанието на разпечатаната бутилка, спрямо това в неразпечатаната.

"Подобни опити за нарушения се правят, но далеч не от всички", подчерта председателят на КЗП. "Имаме няколко случая от миналата година, в които дадената напитка като свойства, като физико-химичен анализ от самия производител излиза с непокриване на минималните параметри, които са заложени в Закона за виното и спиртните напитки, за да носи наименованието уиски, водка, ракия и т.н. Т.е. такова нарушение може да се констатира и по отношение на запечатана бутилка, която е пусната на пазара не само в заведението, но и в търговската мрежа", обясни Маргаритов.

Той бе категоричен, че може да има спиртни напитки, които да не покриват тези изисквания и те да бъдат пуснати на пазара, но не бива потребителите да бъдат заблуждавани. Димитър Маргаритов даде пример за произнасяне на Комисията за забрана на нелоялна практика на производител на спиртна напитка: "На кутията на бутилка беше отбелязано, че е уиски, а на етикета на самата бутилка пише, че е спиртна напитка, която много добре наподобява уиски.

От гледна точка на съставките това не е опасна за живота и здравето на потребителя напитка, но тя не отговаря на изискванията, за да бъде уиски", каза той. Шефът на КЗП коментира, че не по-малко важно от отговорния подход към здравето на хората с покриването на въведените от закона минимални изисквания е и това да не се заблуждават хората, че пият определени напитки, а всъщност те са с по-ниско качество. През миналия летен сезон КЗП е взела над 30 проби, предимно от туристически обекти по Черноморието.

Лабораторните изпитвания са установили нарушения в осем случая. "В половината от тях ставаше въпрос просто за разреждане на алкохола. В другите четири случая ставаше дума за този друг тип нарушения, за които споменахме – че самите напитки не изпълняват изискванията на закона за такива, каквито те се предлагат и потребителите са въведени в заблуждение", конкретизира Маргаритов.