Гражданите на София издигнаха кандидатурата на Мая Манолова за кмет. Те поискаха от нея да подкрепи независими кандидат-кметове и граждански листи в цялата страна и да поведе ново национално гражданско обединение, съобщиха инициаторите.

"Забравили сме да правим добро. Заедно се борим срещу групата на организираната алчност. Ще депозирам оставката си официално. Можех да изляза в неплатен отпуск, но нямам нужда от застраховка. Кандидатирам се смело и почтено".

С тези думи Мая Манолова, омбудсман на Република България, се обърна тази вечер към участниците в неформална среща с граждани, публични личности и неправителствени организации, осъществена по тяхна покана.

Актьорът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, музикантът Дани Милев, режисьорът Максим Генчев, тенорът Калуди Калудов и педагогът Ирена Пейкова бяха основни инициатори на срещата, в която се включиха десетки граждани. Всички те изразиха категорично очакване Мая Манолова да оглави и поведе промяната не само в София, но и в цялата страна.

"България се е превърнала от истински земен рай в страна на беззаконие и безвластие. Търпението ни се изчерпа! Трябва да действаме с убеденост и решителност! Всички знаем, че през последните години Вие успяхте да спечелите доверието и любовта на българските граждани, затова хората Ви искат!", изтъкват в поканата си към Мая Манолова организаторите.

След множество изказвания от страна на участници в срещата бяха взети следните решения:

- Да стартира сформирането на инициативен комитет за издигането на независимата гражданска кандидатура на Мая Манолова за кмет на София, като първа стъпка за промяната не само в столицата, но и в цяла България;

- Във връзка с това от 6 септември гражданите започват събирането на необходимите 2500 подписа в подкрепа на г-жа Манолова;

- От 10 септември стартира набирането на доброволци изграждането на граждански инициативи на територията на цялата страна под надслов "ПРОМЯНА ЗА СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ";

- Започва и набирането на доброволци за граждански застъпници и наблюдатели, които да гарантират прозрачността и честността на местния вот, както и да предотвратят опитите за всякакви манипулации и фалшификации на предстоящите избори;

- Гражданите поискаха настоящият Омбудсман на Република България да стане флагман на общонационално движение и да подкрепи независими кандидати за кметове и общински съветници в цялата страна;

- Във връзка с това и поради ограниченото време съгласно изборното законодателство, да бъде отправен апел към малки политически партии, необвързани със статуквото, некомпрометирани и неучастващи в управлението, да предоставят своите съдебни регистрации и да отворят на 100 процента листите си за гражданите. По този начин хората ще имат възможност сами да издигнат и изберат своите представители в местната власт.

"Станете водач на промяната! Вие сте нашият лидер! Дайте шанс, дайте Вашата енергия на хората, за да имат възможността да преодолеят страха, да издигнат и изберат свои представители, които с качества, способност и потенциал да станат изразители на алтернативата, промяната и добрата перспектива за всяка една българска община!", призоваха Мая Манолова участниците в срещата.

Манолова изрази очакване за гражданска подкрепа, като покани всички желаещи в инициативния комитет. Тя уточни, че кампанията й ще бъде открита на 4 септември, в 10.00 ч., в зала 10 на НДК.