Депутатите на Борисов пишат до Нинова: Има решение на кабинета и стоим зад него

Консултации по предложението на правителството партиите да получават държавна субсидия от 1 лев на действително получен глас, инициира БСП. Целта на социалистите е да съберат мнозинство за не толкова драстично орязване, след като промените в Закона за бюджета минаха на първо четене в парламента в сряда. ГЕРБ е първата политическа сила, която червените поканиха на среща. Управляващата група обаче отказа с писмо до соцлидерката Корнелия Нинова.

“ПГ на ГЕРБ твърдо подкрепя решението на правителството за намаляването на партийните субсидии на 1 лев. Позицията ни по темата вече беше ясно заявена по време на дебата и на гласуванията на предложението на Министерския съвет в Комисията по бюджет и финанси и в пленарна зала”, пишат депутатите на Бойко Борисов до червените. Затова не считат за нужно провеждането на допълнителна среща по темата.

В писмото на ГЕРБ се посочва още, че “съгласно конституцията и правилника на Народното събрание всяка една законодателна промяна се обсъжда в парламентарните комисии и в пленарна зала. Там народни представители, граждани и неправителствени организации имат нужната трибуна, за да представят своите позиции по различни законодателни предложения”.

От БСП са за намаляване на държавната субсидия, но предлагат това да е наполовина на сегашните 11 лева, или по 5-6 лева на глас. Във вторник те ще обсъдят това с групите на “Обединени патриоти” и ДПС.

Трите партии в ОП не са на едно мнение по темата и поставят и допълнителни условия. ВМРО предлагат както БСП - по 5-6 лева на глас. “Атака” подкрепя единия лев, но иска промяна в Закона за партиите, с която да се задължи ЦИК да поема разходите за медии в предизборна кампания. НФСБ също е за 1 лев на глас, но поиска други законови гаранции за финансирането на партиите.

ДПС пък се обяви против намаляването на субсидията с аргумента, че това ще постави партиите в зависимост от бизнес и олигарси. Делян Пеевски и Йордан Цонев дори предложиха, ако ще има орязване, държавата да не плаща въобще субсидия и партиите да минат на американски тип финансиране - отворено и с ясни и прозрачни дарения и от фирми.