Мераклии – бол! Как обаче се става астронавт за NASA? Колко печелят?

Мераклии – бол! Как обаче се става астронавт за NASA? Колко печелят?

Всяка година NASA получават по близо 20 000 кандидатури от хора, които имат желанието да изследват Космоса, но само между 0.04% и 0.08% от тях успяват да получат предложение за работа.

Тази седмица решихме да задълбаем малко в изискванията и тестовете, които всеки бъдещ астронавт покрива, за да се убедим, че детската ни мечта да летим над Земята е била обречена на провал още от самото начало.

Базовите изисквания за кандидатстване включват притежанието на поне бакалавърска степен в инженерство, физика, математика, биология или компютърни науки, както и поне три години професионален опит по специалността.

Като допълнение към това, трябва да имаме поне 1000 летателни часа с изтребител и перфектно зрение.

Откъм лични характеристики, от астронавтите се очаква да бъдат ненадминати лидери, да притежават отлични комуникационни умения, да могат да правят по няколко неща едновременно, да не са по-ниски от 157 сантиметра и по-високи от 187 сантиметра, да разполагат с поне базови познания в областта на механиката и да знаят перфектно руски език, пише lifestyle.bg.

След като кандидатите успеят да убедят NASA, че притежават всички тези качества, идват истинските изпитания.

Едно от тях е да се преплуват три дължини в 25-метров басейн в скафандър и маратонки.

Ако всичко дотук е преминало успешно, бъдещите астронавти са подложени на две години изключително интензивни тренировки и тестове в безгравитационна камера, както и доста тежки психологически тестове.

Бъдещите астронавти също така трябва да могат да покажат реален интерес към научните експерименти и способност да живеят с хора от други националности в изключително тесни пространства.

След подобни премеждия и предизвикателства бихме очаквали, че началната заплата на астронавта ще е от порядъка на поне 200 000 долара на година, но реалността далеч не е такава.

Стартовата заплата на младши астронавт е едва 66 000 долара, а старшите в професията взимат между 144 000 и 190 000 долара.


Напишете коментар

Европейската космическа агенция съобщи, че голям астероид може да удари Земята
Климатичните промени ще изправят животните пред нови предизвикателства. Едни
Учени от НАСА откриха основни, необходими за съществуването на живота органични
Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята. Учените твърдят, че
Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема в
Най-големият астероид, който преминава на много близко разстояние до Земята от