Спокойните и кристално чисти сапфирени води на върха на Гренландия. Няма кой знае колко подобни гледки в света. Блещукащата вода върху ледените шапки обаче не е постоянно явление.

Мистерията с “изчезващото езеро” в Гренландия тормозеше учените в продължение на десетилетия. Причината - само за часове милиарди тонове вода потъвали вдън земя. Става дума за наистина огромно количество - близо 5 милиона кубични метра вода. Това се равнява на около 2000 олимпийски плувни басейна, източени до последната капка само за 5 часа.

Преди няколко години в крайна сметка се разбра къде е ключът към решаването на загадката - водата се процежда през големи цепнатини в леда.

Ледът в Гренландия може да достигне дебелина 1 километър, а през лятото е обичайно част от ледената покривка да се стопи и да се появят езера. След това е възможно да се образуват цепнатини, през които водата да стигне до основата на ледника, пишат от научни издания.

Трудно е да се наблюдава директно феноменът, но гласиолози от Кембриджския университет в Англия са имали тази възможност, когато стигнали до ледника Стор в западната част на Гренландия през юли 2018 г.

Ледникът Стор се придвижва с 600 метра годишно.

Специалистите констатирали, че скоростта на изтичането на водата временно се ускорила. Целта на изследването била да се опишат големите цепнатини, през които водата се стича към основата на ледника и може да ускори придвижването му.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".