Способността на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект да генерират синтетични графики е позната на специалистите от този бранш, но не и на широката общественост. Това е на път да се промени – наскоро в Глобалната мрежа се появи нов уебсайт, чиято единствена цел е да генерира лица на хора. Влизате в страницата и първото нещо, което виждате, е лице на човек. И не, този човек не съществува…

Кодът на програмата е дело на Филип Уанг, софтуерен инженер на Uber, и произлиза от алгоритмите на Nvidia. Програмата разполага с огромен набор от изображения на истински хора и използва GAN (генеративна ъсътезателна мрежа)  невронна мрежа. Резултатът е непрекъснат поток от генерирани изображения на измислени личности, които изглеждат съвсем като истински.

Уанг сподели във Facebook: „Всеки път, в който натиснете бутона за презареждане на страницата, мрежата създава ново изображение на лице…„. Програмистът сподели пред уеб портала Motherboard: „Хората не осъзнават колко добър ще стане изкуственият интелект в синтезирането на изображения„.

Оригиналният сорс код е създаден съвместно с популчрния в тези среди специалист Иън Гудфелоу. Самият алгоритъм на Nvidia, който се нарича StyleGAN, отскоро е опен-сорс и вече се е доказал като изключително гъвкав. Макар че тази конкретна версия е тренирана да генерира лице, невронната мрежа, на теория, може да прави всичко. Някои учени вече експериментират с други изображения – на графити, шрифтове и дори на манга герои.

MFW when I look up from my GAN at the latest psych paper but then realize it's a Registered Report. pic.twitter.com/7jJw17Ekqk

— gwern (@gwern) February 8, 2019

Идеята зад StyleGAN е наистина революционна и би имала много креативни приложения в практиката. С нея са създавани дори и произведения на изкуството. От друга страна, не всички използват новата невронна мрежа с добри цели. Някои любители експериментират с използването на изкуствени лица в порно съдържание, снимано без знанието на субектите. След въвеждането на технологията в бита, обществото има основание да се съмнява във всичко, което излиза в медиите. Според някои научни групи софтуерът може да се използва в създаването на материали за политическа пропаганда и злонамерени кампании.