Астрономите са създали забележително ново изображение на Юпитер, проследявайки светещите райони на топлина, които се спотайват под облачните върхове на газовия гигант.

Картината е заснета с инфрачервена връзка от Северния телескоп Близнаци на Хаваите и е едно от най-резките наблюдения на планетата, правени някога от земята.

За да постигнат разделителната способност, учените използват техника, наречена „късметлийски изображения“, която изтрива замъгляващия ефект от гледането през бурната атмосфера на Земята.

Този метод включва придобиване на множество експозиции на целта и запазване само на тези сегменти от изображението, когато тази турбулентност е минимална.

Когато всички "щастливи снимки" се съберат в мозайка, се появява яснота, която е извън само еднократната експозиция.

Инфрачервеното е по-дълга дължина на вълната от по-познатата видима светлина, засечена от харесваните от телескопа Хъбъл. Използва се, за да видите покрай мъглата и тънките облаци в горната част на атмосферата на Юпитер, за да даде възможност на учените да проучат по-дълбоко във вътрешните работи на планетата.

Изследователите искат да разберат по-добре какво прави и поддържа атмосферните системи на газовия гигант и по-специално големите бури, които могат да бушуват десетилетия и дори векове.

Проучването, което произведе това инфрачервено изображение, беше проведено от Калифорнийския университет в Бъркли. Това беше част от съвместна програма за наблюдения, която включваше Хъбъл и космическия кораб „Джуно“, който в момента обикаля около орбитата пета планета от Слънцето.