Двустранни слънчеви панели, които събират светлина от двете страни и се придвижват, за да следват положението на слънцето, произвеждат над една трета повече енергия от стандартните системи.

 Повечето слънчеви панели, инсталирани по целия свят, са фиксирани в една позиция, без възможност за промяна на мястото, спрямо слънцето. Следователно, изследванията преди това бяха насочени към това как да се направят тези системи по-ефективни, вместо да се разглежда как произведената електроенергия може да бъде увеличена по други начини.

 Учени от Института за изследване на слънчевата енергия в Сингапур (SERIS) разглеждаха слънчеви панели, които могат да превърнат слънчевата светлина в енергия от двете страни. Страната на панелите, която не е насочена към слънцето, също може да използва светлината, която се отразява от земята, за да създава електричество.

 Те разгледаха и друга технология, която използва глобална информация за времето от НАСА, за да придвижи панелите, така че да са в най-добрата позиция и да получат най-много слънце през целия ден.

 
 Чрез комбиниране на данните от двустранни панели и технология за проследяване на слънцето, Карлос Родригес-Галегос и неговият екип от SERIS установяват, че производството на енергия може да бъде увеличено с 35 на сто. Освен печалбите в произведената мощност, тя би могла да намали и цената на електроенергията средно с 16 на сто.

„Все повече и повече доказателства сочат, че двустранните и проследяващи технологии са надеждни и виждаме, че все повече и повече от тях са приети на места“, казва Родригес-Галегос. "Все пак преходите отнемат време и времето ще трябва да покаже дали предимствата, които виждаме, са достатъчно привлекателни за потребителите, които могат да направят промяната."


Какво става със старите соларни панели?

 Замяната на милиони съществуващи системи, които вече са инсталирани на тази по-рентабилна алтернатива, може да има нежелани последици за околната среда. След изхвърляне на слънчевите панели те отделят опасни химикали и няма много ценни части, които да се спасят, което би насърчило рециклирането.

 През 2016 г. Институтът за електроенергия отбеляза, че дългосрочното съхранение на стари слънчеви панели вероятно е най-добрият вариант за справяне с тези отпадъци в момента, докато не станат ефективни технологии за рециклиране.

 Слънчевите панели обикновено имат 25-годишен плюс живот, което означава, че проблемите с това как да се изхвърлят все още не са станали достатъчно лоши, за да бъдат широко адресирани. Доклад на SolarPower Europe, група от организации, които искат да осигурят широко слънчева енергия в цяла Европа, гласи, че устойчивостта трябва да бъде един от „ключовите стълбове“ на всяка стратегия за чиста енергия, приета от ЕС.

 Според Рафаел Роси от SolarPower Europe, ЕС разглежда различни варианти за политики за подпомагане на отпадъците от слънчеви панели. Ключово е, според него, да включват тласък за „затваряне на производствения цикъл“ по начин, който подкрепя Европейския план за действие за кръгова икономика, който се прилага в момента.