Първото финансово тримесечие на 2019 година не се оказа твърде успешно за Apple, ако започнем от показателите на приходите от продажбите на iPhone. Изглежда, че това бе признато и от шефа на компанията Тим Кук. Според изявлението на генералния директор, има няколко основни причини, поради които продажбите на iPhone се оказаха не толкова резултатни, както се смяташе досега.

Първата причина за слабите продажби се крие в това, че потребителите вече много по-рядко сменят своите смартфони с нови.

Ние правим нашите продукти с максимално продължителен срок на работа. Много хора се радват на iPhone само в продължение на заявения срок. След това, този смартфон може да бъде продаден и той ще продължи да се използва. Жизненият цикъл на смартфоните е удължен и в това няма съмнение — казва Тим Кук.

Втората причина е високата цена на устройствата в някои развиващи се региони. Apple ще трябва да направи някои стъпки за потребителите, за да намали разликата в ценовите колебания, подчерта ръководителят на Apple. Като пример, главният изпълнителен директор даде Турция — приходите от продажбите на iPhone в тази страна са намалели със 700 млн. долара, поради значителното поевтиняване на националната валута.

Също така, определена сложност предизвиква и фактът, че операторите вече не предоставят субсидии при закупуване на iPhone.

По-рано можеше да бъде закупен iPhone 6 или iPhone 6s, или дори iPhone 7 за 199 долара с договор за две години. Сега потребителите трябва да плащат цялата сума веднага. Ние вече работим в тази посока и съвсем скоро ще предоставим специални условия за нашите клиенти, казва шефът на компанията.

И накрая, последната причина е в програмата за смяна на батериите на iPhone, която стартира в началото на 2018 година. Всъщност, това позволява на потребителите да удължат живота на своя iPhone, което, разбира се, доведе до някои последици. Все пак, това е правилната стъпка, смята Тим Кук.