Концепция за развитието на спешния тел. 112 от 2021 г. бе публикувана за обществено обсъждане. В нея е залегнало системата сама да разбира къде се намират хората, които се обаждат. Това ще става само ако позвъняването е направено от телефон с операционна система Android и iOS. Локализацията ще е с точност до 25 метра при първата версия. Впоследствие ще бъде обновена, а прецизността ще е до 5 м.

В момента системата засича само мобилната клетка, която е с радиус от около 15 км. Често пък има обаждания от хора, които не могат да посочат точното си местоположение. С новата услуга това ще бъде избегнато. Тя ще функционира с т.нар. есемес с данни. Със самото набиране на тел. 112 мобилният апарат изпраща текстово съобщение на спешния център с точните координати. Услугата е напълно безплатна за потребителите.

Вече и всички ще могат да чатят с тел. 112. Това ще става със скайп, вайбър и други подобни приложения. В момента чатът също е достъпен, но само за хората с увреждания, които ползват специална апликация.

Видеовръзката е друго нововъведение. С нея човек ще може да покаже размера на пожара, за който съобщава. Така ще се преценява колко пожарни коли да бъдат изпратени. Другата възможност е при сигнал за инцидент да се ползват камерите, които има в района. Те ще излъчват на живо в централата на Национална система 112.

Самите клипове няма да се пращат впоследствие в съответната институция. Те ще имат достъп до тях, тъй като се предвижда системите на 112, полиция, пожарна, Бърза помощ и други институции да бъдат уеднаквени. Освен видеата например полицаите ще знаят, че към мястото пътува и линейка. Те дори ще виждат къде точно се намира тя. Това ще пести много време за координация, обясниха от МВР, което е принципал на спешния телефон.

Засилване на трансграничното сътрудничество е друг от акцентите, залегнал в проекта. Целта е при инцидент в р. Дунав например да участват екипи от България и от Румъния, пише 24 часа. Предвижда се и изграждането на 2 изцяло нови центъра. Те ще бъдат оборудвани с последен модел техника и най-новите програми. Прогнозната цена на нововъведенията възлиза на 44 млн. лв.