Смартфонът вече ще отключва и кола

Смартфонът вече ще отключва и кола

Технологиите не спират да се развиват. Именно заради това не нищо вече не би трябвало да ни учудва.

Тенденцията за безжично управление на каквито и да е джаджи и технологии набира все повече скорост. В скоро време няма да има уред в дома ни или извън него, с който да не можем да се свържем през смартфона си.

В това число влизат и автомобилите, при които новите модели вече разполагат с какви ли не системи за управление от разстояние.

В някакъв момент ключовете ще се превърнат в тотална отживелица, тъй като ще можем да отключим колата си чрез лицево разпознаване или просто доближавайки смартфона си до нея.

Снимка 465571

Източник: iStock

И този момент изобщо не е далеч, ако трябва да съдим по техническите бележки, наскоро открити от колегите в 9to5Mac в бета версията на iOS 13.4.

От Apple са скрили там данни за система на име CarKey, чрез която ще можем да използваме iPhone като ключ за автомобил посредством NFC (Near-field Communication) сензорите в телефона.

Това е същата технология, чрез която се извършват безжичните плащания през Apple Pay, когато съхраняваме дебитните и кредитните си карти в дигиталния портфейл Apple Wallet на iOS, пише lifestye.bg.

От техническите документи става ясно, че CarKey също ще е част от Apple Wallet, което означава, че хората у дома ще могат да имат "втори ключ" за семейния автомобил в собствените си телефони, без да се налага той да бъде предаван на ръка.

Тук е важно да отбележим, че NFC технологията е налична само за по-новите модели коли.

Факт е обаче, че този метод на отключване и подкарване на автомобила ще е неизменна част от бъдещето.

Още преди две години Audi, BMW, Volvo, Mercedess-Benz, Hyunday, Toyota и няколко други големи имена се съгласиха, че дигиталните ключове ще са основният стандарт занапред.

Напишете коментар
captcha

Виж още

Учени от Инженерния университет в Харбин (КНР) са намерили начин да увеличат
Такива проблеми като експлозия на батерията не се случват често, но са
YouTube каналът Excessive Overload публикува видео, което показва необичайната
Докато летящият робот Ingenuity на Марс никога няма да може да излети,
НАСА потвърди, че мистериозният метален обект, паднал върху къщата на
Мистерията на НЛО все още не е разгадана, но ученият от Харвардския