Въпреки вкарването си в черния списък на САЩ, който трябва да предотврати взаимодействието на Huawei с щатски производители, компанията продължава да търгува с някои от тях.

Това е възможно благодарение на вратичка, която позволява заобикалянето на забраната. Китайският гигант купува компоненти от компании като Intel и Micron.

Според доклад на New York Times, щатските компании са направили сделки с Huawei на стойност милиони долари в последните седмици. Щатските компании използват възможността да доставят продукция, която не са произвели в рамките на Щатите.

Проведе се конферентен разговор за приходите на Micron. На него изпълнителният директор на компанията Sanjay Mehrotra потвърждава, че след забраната отношенията с Huawei са прекратени. В последните две седмици обаче продажбата на някои компоненти е възобновена. Открили са законен начин да продължат с доставките.

Президентът на Асоциацията на полупроводниковата индустрия Jeff Neuffer направи изявление по случая. Той разкри, че щатското правителство няма против произведените извън страната продукти да се търгуват. Има информация, че част от администрацията на Тръмп не харесва това и има спорове дали да не се въведе допълнителна забрана.

„След разговори с правителството на Съединените щати стана ясно, че някои продукти могат да се доставят на Huawei и това да не е в разрез с черния списък и приложимите регулации. Всяка компания е засегната по различен начин, в зависимост от конкретните продукти и веригата за доставки. Различните компании ще преценят как е най-добре да действат в името на бизнеса си, без да влизат в нарушение“, пише той.