Висока е опасността от засилено циркулиране на коронавируса, когато се прилага изкуствена вентилация, затова климатиците трябва да се включват, когато в помещението няма хора, съветват експерти.

Според тях климатиците в детските градини могат да се използват, когато външната температура е над 28 градуса.

Проветряването на затворените пространства, включително и в забавачките, остава приоритет.

От Световната здравна организация и Европейският център за контрол и превенция на болестите потвърждават, че е забранено рециркулирането на въздуха, което означава, че не може да се използва уред, който "върти" и охлажда един и същи въздух в затворено пространство.

Може да се използват само климатици, които работят на принципа на всмукване на чист въздух, който се охлажда и след това по други канали се изхвърля навън.

За климатизиране на затворени пространства се препоръчва използването на вентилационна система с ХЕПА филтри, които могат да задържат и най-дребните частици. Филтрите трябва редовно да се чистят и сменят в съответствие с производствената им спецификация.

Препоръчва се също климатиците да се включват, когато в помещението няма хора, а също, ако се налага уредите да работят, да бъдат включени на най-ниска степен и да не насочват въздуха директно срещу хората.