ProtonMail е услуга насочена към потребителите, които имат притеснения относно своята поверителност. Компанията отправи сериозни критики към конфиденциалният режим на Gmail, определяйки го като „подвеждащ“ и „малко повече от маркетинг стратегия“. Призовава хората да не се примиряват с фалшивата сигурност на личните им данни.

На първо място се отбелязва, че няма криптиране от край до край във въпросния режим. Услугата не е сигурна или поверителна. Според тях, Gmail все още може да чете мейлите и „изтичащите“ имейли, които се самоизтриват след определено време, не са точно такива.

Конфиденциалният режим е определен като маркетинг трик, но като такъв може да се определи и поведението на ProtonMail, ако трябва да бъдем обективни. Нека обаче разгледаме техните аргументи, тъй като някои от тях са на място.

Те са описани в публикация на блога на компанията:

„Наистина ли е сигурен и поверителен? А криптиран? Когато го включиш, пречи ли на Google да чете кореспонденцията ти? Отговорът на тези въпроси е „не“. Решението да нарекат този режим „конфиденциален“ сочи, че той предлага ниво на сигурност и поверителност, което реално не съществува там.

Съобщенията не биват криптирани от край до край и компанията все още може да ги прочете. Така наречените изтичащи съобщения не биват изтривани по начина, по който си мислим, а получателят винаги може да им направи снимка.

Когато изпратим имейл в този режим, съдържанието му остава на сървърите на компанията. Потребителите на Gmail могат да го прочетат в пощенската си кутия. Ако имейл адресът е на друг доставчик, в съобщението се изпраща линк към страница на платформата на Google, където съобщението да бъде прочетено.

Когато времето за прочитане на имейла изтече, получателят губи достъп до него. Съобщението обаче остава в папката с изпратени съобщения на подателя, която Google може да чете. Това всъщност значи, че услугата прави частично това, което се предполага. Ако от Google могат да имат достъп, то достъп могат да получат правителства и хакери.

Ако изберете да сложите парола, която получателят трябва да използва, трябва да предоставите и неговият телефонен номер на Google.

Другото предполагаемо подобрение на сигурността е невъзможността полученият конфиденциален имейл да бъде препратен, копиран, изтеглен или разпечатан. Това се сочи като мярка, която намалява риска чувствителна информация да бъде споделена с грешни хора по случайност. Реално това ще намали изпращането „по грешка“, но не можем да говорим за истинска повишена сигурност. Съобщението все още може да бъде заснето и в последствие съхранено и разпространено.“

Определено от ProtonMail се опитват да привлекат нови потребители, определено от Google не са подходили по най-правилния начин. Истината както винаги е някъде по средата, но е факт, че с личните данни се злоупотребява и те се използват като инструмент за влияние върху потребителите. Темата се превърна в голям тренд и всички се вълнуват от нея.