Информация сочи, че за да избегне поражения от търговската война между САЩ и Китай, Apple е започнала да се допитва до доставчиците си за възможностите производството да се измести извън Китай. Основателят на една от тези компании е много радостен от този ход, особено ако изместването е към Тайван.

Основателят на Foxconn Тери Гоу смята, че е напълно възможно производствените мощности, които работят за Apple, да напуснат Китай. Той отбелязва това по време на годишната среща на акционерите на Foxconn, където се оттегля от поста си на председател. Причината за оттеглянето му е, че той ще се заеме с кампанията си за президентските избори в Тайван.

„Призовавам Apple да дойде в Тайван.“, казва Гоу.

През май месец Китай обяви готовност да вдигне митата за стоки САЩ с 25%, за да се опълчи на плановете на Доналд Тръмп в същата посока. По-рано тази седмица от Apple са изпратили писмо до търговския представител на САЩ Робърт Лайтизър. Изразяват притеснението си, че тези мита ще намалят приноса на компанията към щатската икономика.

Foxconn не са отговорили на запитванията на медиите по темата към този момент.

Компанията е най-големият доставчик на Apple и разполага със стотици хиляди служители, работещи в 12-те производствени комплекси в Китай, за да са възможни много от постиженията на Apple.