По-малко от седмица след като градската управа на Ривера Бийч, Флорида реши да плати откуп за заключените им от криптовирус системи, управниците на още един американски град взеха подобно решение, предава CBCNews.

Лейк Сити, град от същия щат като Ривера Бийч, пада жертва на сериозна рансъмуер атака. Исканият откуп е в размер на $460 000. Градската управа се събира и взема решение той да бъде платен – действие, което вероятно ще бъде критикувано от мнозина. А кое е правилното решение, и има ли въобще такова, не е лесно да се прецени. Особено вземайки предвид това, че Атланта, друг американски град, паднал под ударите на хакери, реши да не плаща, а в резултат на това захвърчаха оставки, създаде се хаос за ползващите общински услуги, а сумата по възстановяване на щетите в крайна сметка възлезе на над $17 000 000. Подобна е и ситуацията с Балтимор, като в случая ставаше за седмици парализирани услуги, изнервени граждани, пропуснати ползи за бизнеса и както за последно се разбра – солена цена за всичко това. Наскоро, градските управници поискаха още десет милиона долара за справяне със ситуацията, а предвидените разходи възлизат на $18 млн.

Що се отнася до ситуацията в Лейк Сити, то официалните власти се свързват със застрахователната компания, с която имат договор, като се съобщава, че застраховката на града покрива по-голямата част от сумата, а едва $10 000 представляват средствата, които ще се вземат от парите на гражданите. „Никога не съм си помислял, че нещо такова може да се случи, особено на малък град като нашия“, споделя в интервю кметът на града Стивън Уит.

„Рансъмуерът в случая е просто сигналната лампа“, споделя в интервю за Би Би Си експертът по киберсигурност Кевин Бомонт, допълвайки, че вълната от тези атаки служи да покаже, че организациите е нужно да подобрят базисни правила за IT сигурност. „Организациите финансират своите нападатели, за да могат да стават по-добри от тях – и рано или късно, тази ситуация ще се превърне в огромна търкаляща се снежна топка по склона за всеки, опитващ се да защити своите мрежи“, убеден е той.

За Иля Колоченко от ImmuniWeb, ситуацията ще се влошава. „До този момент смятам, че рансъмуер атаките, базирайки се на нашия опит, атаките срещу толкова уязвими жертви бяха или несистемни или от относително непрофесионално ниво. Но с привлекателността на тези цели и с всичките тези пари, които могат да се откраднат, киберпрестъпниците вече ще започнат да инвестират целенасочено в подготовката на сложни, трудни за засичане и добре подготвени кампании. Това си е истински рай за престъпници“, смята Колоченко.