Слабост в системите на Google превръща данните на 1 милиард потребители в мрежата в апетитна хапка за умели хакери. Пропуските са в календара на технологичния гигант, а от компанията заявиха, че работят по отстраняването му.

За какво обаче става дума и от колко време съществува този “пропуск”.

Проблемът с Google календара реално позволява на кибер престъпници да се възползват от настройките по подразбиране, с които се изпращат автоматични покани за събития в Google. Поканите се пращат по мейл и се добавят автоматично като напомняне в приложението, независимо дали потребителят е отворил поканата, или не, обясняват от “Индепендънт”.

Ако потребителят избере да отвори поканата, той е препратен към официално-изглеждаща страница, която изисква негови лични и финансови данни.

От компанията съветват потребителите да докладват въпросните съобщения като спам. Това ще премахне всички събития от този “организатор” от календара.

Спам атаката е регистрирана за първи път през 2017 г., но от компанията адресират проблема едва сега. Чудно защо ли?

Припомняме, че през последната година и половина големите компании станаха обект на редица скандали, свързани с изтичане на потребителски лични данни.