Подобрен модел на най-малкия телефон в света - Tiny T1, ще бъде пуснат на пазара. Този път компанията Zini Mobiles реши да добави няколко екстри на "мъника", за да създаде Tiny T2.  Ключова особеност на модела е, че поддържа 3G.

Какво още го отличава от предшественика му?

Като начало нека да сравним габаритите на устройствата. Tiny T2 тежи само 31 грама, докато T1 – 13 грама. Освен това T1 е широк 21 мм, а на височина е 46.7 мм. Дебелината на корпуса му е 12 мм.

T2 по показатели е по-едър. Ширината му достига 30 мм. На височина е 61 мм, а дебелината на корпуса се измерва на внушителните 16.5 мм. Причина за това е в батерията. Тя е с капацитет 500 мАч.

За сравнение, смартфонът PALM, който е значително по-голям като размери, има батерия с капацитет 800 мАч. В Tiny T1 батерията е едва 200 мАч.

Tiny T2 работи с процесор MTK MT6276A, снабден с 1-инчов TFT-дисплей с резолюция 128 на 96 пиксела. Той има камера 0.3 MP със светкавица и възможност за записване на видео. Поддържат се карти памет до 32 GB.

Има също така физическа клавиатура, бутон за захранване, слот за Nano SIM. Поддържат се mp3 и mp4 рингтонове, sms, mms, Bluetooth, 3G мрежи. Освен това има USB порт и е възможно слушане на музика във формат mp3 и AMR. Оперативната памет е 64 MB, а вътрешната – 128 MB.

T1, на свой ред, преди година предложи процесор MTK6261D, 32 MB оперативна памет и 32 MB вътрешна памет, OLED екран с диагонал 0.49 инча и резолюция 64×32. Не се поддържат mp3, mp4, 3G и Bluetooth.

В Tiny 2 всичко е подобрено. Компанията обаче очевидно е икономисала пари при матрицата. Използвала е TFT вместо OLED. Последните се отличават с ниско потребление на енергия при тъмните тонове.

OLED дисплеите са по-тънки. Това е една от причините, поради които T1 е забележимо по-тънък от новия модел.

Колко струва T2?

Първоначално моделът беше оценен на 59 долара. Финалната версия в KS Special се предлага за 79 долара. Tiny T1 струваше по-малко – само 50 долара, пише profit.bg.

Себестойността на устройството вероятно не превишава 20 долара. Сложността на проекта е в необходимостта създателите да се придържат към изключително минималните габарити.

Кой би искал толкова малък телефон?

Хората, които се занимават със спорт и не искат да носят със себе си чанта. Този телефон може да стои в джоба ви редом до ключовете. Няма да го усетите. Отлично решение е за бегачи и за хора, занимаващи се със спортове на закрито.