SpaceX сподели някои подробности за своята програма Starlink и съобщи някои технически детайли относно извеждането в орбита на 12 000 сателита. Това са около шест пъти повече сателити, които към днешен ден се намират в орбита около Земята.

Изстрелването на първата голяма партида за бъдещото съзвездие Starlink бе планирано за 15 май, но бе отложено за 17 май поради силен вятър. На борда на Falcon 9 са подредени 60 космически апарата, с които космическата компания на Илън Мъск ще се опита да докаже възможността да обхване целия свят с безжична сателитна интернет връзка.

Мъск обяви пред медиите, че за да стане проекта рентабилен, в орбита трябва да бъдат изведени не по-малко от 1000 сателита.

„А ако успеем да изведем в орбита много повече сателити, то това би било много добре, понеже ще означава че търсенето на тази система от страна на потребителите, е голямо“ – каза още основателят, генерален директор и собственик на SpaceX.

Мъск заяви, че SpaceX може да извежда в орбита до 2000 сателита годишно. А след дванадесет изстрелвания на Falcon 9 с по 60 сателита на борда, Starlink ще покрие цялата територия на САЩ. С 24 изстрелвания могат да се обхване по-голямата част от населението на планетата. 30 изстрелвания на ракетата ще са достатъчни за цялата Земя.

През месец декември миналата година в ниска околоземна орбита бе изведен китайския сателит Hongyun-1, който е първият от 156-те космически апарата от китайския проект, конкуриращ Starlink.