Вярвате или не, но именно Facebook ще бъде компанията, която ще внедрява криптовалутата в масите. На 18 юни социалната мрежа официално представи своята цифрова валута Libra. Криптовалутата на Facebook ще бъде обезпечена с парите на най-надеждните световни централни банки, като ще може да се използва дори и от хората, които нямат банкова сметка.

Ситуацията на криптовалутния пазар през последните няколко години радикално се промени. Доскоро публичните компании се страхуваха дори да засегнат темата „криптовалути“, за да не отблъснат инвеститорите. А сега една от най-големите компании в света започва финансова дейност със собствена криптовалута.

Това е съвсем логична стъпка за компанията Facebook, която в края на 2018 година имаше доход в размер на $55,8 милиарда. В подобни условия трансформацията на социалната мрежа във финансова изглежда даже естествена.

Аудиторията на днешните водещи криптовалутни платформи Blockchain LLC и Coinbase е около 40 милиона души на месец, а Facebook има 2,7 милиарда активни потребители месечно. Подобно доминиране може да остави зад борда всеки конкурент. Компанията на Марк Зукърбърг има сериозно преимущество и от гледна точка за акционерната цена: пазарната капитализация на Facebook е $539 милиарда, което е над два пъти повече от капитализацията на всички криптовалути към днешен ден (около $290 милиарда).

През 2020 година социалната мрежа възнамерява да даде достъп до Libra на всички свои потребители, Facebook възнамерява и да интегрира цифров портфейл в своите компании-онлайн услуги WhatsApp и Messenger. Остава само дребния на пръв поглед проблем аудиторията да бъде убедена да използва новия продукт.

Навремето криптовалутите се създадоха като алтернатива на монополната финансова власт на банките със статут too big to fail. А ето че сега към лагера на опонентите на тази власт се присъединява компания, доверието към която вече е тотално сринато от поредица мащабни скандали.

Но Libra получи поддръжката на над 20 изключително влиятелни компании от калибъра на Uber и Visa. Именно Libra ще стане бойното поле за новия статут на криптовалутите, а Facebook ще бъде основната мишена за ударите на привържениците на стария порядък.

„Libra ще даде възможност на хората от целия свят да плащат стоките и услугите в единна валута“ – заяви Дейвид Маркус, ръководител на новата блокчейн дъщерна компания на Facebook с име Calibra. „Ние се надяваме, че ще може да въведем редица иновации в екосистемата на криптовалутите“.

Двата основни токена на новата криптовалута

Крайъгълният камък на иновациите, за които говори Дейвид Маркус, е самата Libra. За разлика от биткойна, който има свободен плаващ курс в зависимост от търсенето, криптовалутата на Facebook е особен вид платежно средство, прикачено към стабилни активи. Тези активи съставят кошница от няколко различни валути (засега не се знае точно кои) плюс краткосрочни държавни ценни книжа.

Маркус, който навремето бе генерален директор на PayPal, допълва че тази виртуална кошница „най-вероятно“ ще включва валутите на Федералната резервна система на САЩ, Централната банка на Англия, Банката на Япония и Националната банка на Швейцария.

„От всичко това следва, че тази криптовалута ще бъде стабилна, с ниска волатилност и ниска инфлация. Това ще бъде едно чудесно средство за обмен и натрупване на спестявания“ – каза още ръководителят на Calibra.

За създаването и управлението на Libra е основана независимата организация Libra Association. Към днешен ден този консорциум води преговори с няколко големи банки от целия свят, които имат сходни норми на регулиране. Засега не се уточнява кои точно банки ще бъдат фаворити в борбата да станат партньори в тази нова организация. Но именно брандът Libra Association ще съхранява активите, с които ще бъде обезпечена новата криптовалута. Предвижда се криптовалутата Libra да може да бъде закупена на всяка борса, която я въведе в своя оборот.

Тук трябва да отбележим един важен нюанс. Освен криптовалутата, ще се продават и така наречените токени за сигурност Libra Investment Tokens (LIT), които не са свързани с каквато и да било валута и които имат постоянно променяща се цена. LIT е нещо подобно на акциите, курсът на които може да се колебае.

Още един изключително важен момент. За да си купят токени за защита и сигурност, инвеститорите трябва да отговарят на няколко критерия. Публичните компании трябва да имат пазарна капитализация от минимум $1 милиард. Същото е за участниците в този криптовалутен пазар – трябва да управляват активи с обща сума минимум $1 милиард.

Компаниите, които искат да бъдат приети в Libra Association, трябва да заплатят не по-малко от $10 милиона или 1% от общата сума, привлечена в рамките на STO – тоест, според пуснатите на пазара токени за защита и безопасност. Инвестиционният капитал на тези компании ще се съхранява в същите банкови сметки, които се използват и за самата Libra.

Компаниите ще получават тези токени и в обмен на инвестиции. LIT токените ще се използват подобно на жетоните в игралните автомати, които само показват, че техният притежател е изхарчил реални пари. Това се счита за доказателство на направената инвестиция. Твърде важен момент. Притежателят на LIT има право да потвърждава транзакциите в блокчейна, да гласува как да се развива кода на Libra, както и да определя съдбата на Libra Association.

LIT е може би най-важната част от сложния бизнес модел на Facebook. Според документите, с които разполага Forbes, финансовите средства на членовете на Libra Association, както и средствата използвани от потребителите за закупуване на новата криптовалута, ще бъдат инвестирани в нискорискови активи. Създателите на тази криптовалута няма да получават проценти от останалите като резерва финансови средства – тези проценти ще се използват за покриване разходите на Libra Association, а при постигнат по-висок успех – за изплащане на дивиденти на инвеститорите.

Криптоконсорциумът

Централния офис на некомерсиалната организация Libra Association се намира в Женева. В консорциума участват някои от най-големите компании в света. Включително и някои некомерсиални криптовалутни фондове, като например Ethereum Foundation, която също е разположена в Швейцария. Една от основните задачи на Libra Association е управлението на техническото развитие на криптовалутата и решаване на вътрешните въпроси на самата организация. За разлика от повечето фондове, Libra Association управлява и функционирането на резервния фонд за поддръжка на Libra, включително създаването или унищожаването определени обеми от новата криптовалута.

Към днешен ден в Libra Association са включени: платежните услуги MasterCard, PayPal, PayU, Stripe и Visa; технологичните компании Booking Holdings и eBay, Facebook и неговата дъщерна компания Calibra (отделно една от друга), Farfetch и Lyft, Mercado Pago, Spotify AB и Uber Technologies, както и телекомуникационните Iliad и Vodafone Group. И още, в състава на консорциума са блокчейн стартъпите Anchorage, Bison Trails, Coinbase и Xapo Holdings Limited, рисковите фондове Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital и Union Square Ventures, както и CreativeDestruction Lab, Kiva, Mercy Corps и Women’s World Banking.

„Нашата крайна цел е да предоставим на всички категории партньори място зад масата на преговорите“ – зави Данте Диспарте, ръководител ма отдела по комуникациите на Libra Association. „Благодарение на иновациите новата криптовалута ще бъде достъпна на практика в целия свят, което съществено ще разшири достъпа до финансовите услуги“.

На пръв поглед Libra Association не предполага вътрешна конкуренция, понеже в консорциума може да влезе всяка компания, която отговаря на изброените по-горе условия. Но на практика организацията ще работи в конкурентна среда: съществуват например консорциумът Circle, организацията Centre, поддържана от криптовалутната борса Coinbase, както и традиционната банкова платформа Swift. Всички тези проекти се конкурират да станат световен платежен стандарт.

„Постарахме се да направим така, че в Libra Association да бъдат включени различаващи се компании, използващи различни модели и различни приложения“ – каза Кристиан Каталини – главният икономист на Calibra. Само така ще успеем да превърнем Libra в световен технологичен и финансов стандарт“.

Правото да не се подчиниш

За да може харчи криптовалутата, потребителите ще трябва първо да си инсталират някакъв цифров портфейл и да си закупят Libra с валутата на своята страна. Calibra разработва свой цифров портфейл, с помощта на който потребителите могат да купуват, съхраняват и харчат своята криптовалута чрез WhatsApp и Messenger или чрез специално приложение за iOS или Android.

След като съответният потребител премине обстойния и задълбочен процес на регистрация за потвърждение на личността с цел предимно предотвратяване прането на пари, те получават правото да превеждат парите във валутата на своята страна във вид на криптовалутата на Facebook. А когато се прави превод на пари, получателят получава сумата във вид на валутата на държавата, в която живее или се намира. Всички междинни трансакции се осъществява чрез новата криптовалута.

Според финансовата схема на Facebook (за новия световен ред), обезпечението на новата криптовалута ще се съхранява в разположени по целия свят банки. Ключовете, даващи на потребителите достъп до криптовалутата, ще се съхраняват или в разработчика на криптопортфейла (при Facebook това е Calibra), или в потребителя, както постъпват редица други подобни системи.

С помощта на тези цифрови портфейли е възможно да се изпращат и получават парични суми към и от други цифрови портфейли, поддържащи Libra. Използва се принцип, подобен на електронната поща: GMail потребител може да си кореспондира с човек, регистриран в Yahoo. Блокчейн компаниите, включени в Libra Association предоставят или софтуер за портфейлите, или специализирани хардуерни решения за съхранение на криптовалутата. В тази схема вече са включени солидни компании, като например Anchorage, финансирана от фондацията Andreessen Horowitz, стартъпът Bison Trails, криптоборсата Coinbase и компанията Xapo Holdings.

Днес Calibra се опитва да получи колкото се може повече лицензи, легализиращи операциите с Libra, преди тази криптовалута да влезе в обръщение. Подадени са заявки за получаване на държавен лиценз за парични преводи с Libra, както и за специалния нюйоркски лиценз BitLicense за превеждане на пари. Някои заявки вече са одобрени.

Новият източник на доходи

Допълнително към потенциалната печалба от инвестициите,  Libra Association Facebook възнамерява да печели и от други продукти на Calibra, информация за което не се разпространява.

Засега не се знае по какъв начин Facebook ще опази финансовата информация на своите потребители. След неспирната поредица от скандали с изтичането на данни и намесата в свои и чужди политически избори, Facebook иска доверието на потребителите, за да получи достъп не само до тяхната кореспонденция, снимки и клипове, но и до техните пари. Ръководителят на Calibra заяви, че финансовите данни няма да се дават на Facebook и ще бъдат извън социалната мрежа. Как точно ще стане това, засега няма информация.

Затвореният блокчейн

Основата на новата система на Facebook е затвореният блокчейн на Libra, тестването на който официално стартира на 18 юни. За разлика от отворения блокчейн на биткойна, далеч не всички потребители на Libra ще могат да стартират възел на блокчейна или какъвто и да било софтуер за проверка на работата и точността на настройките.

И понеже Libra е затворен блокчейн, само поканените могат да вземат участие във вземането на решенията за това, кои и какви транзакции могат да бъдат направени. Към днешен ден е известно, че да стартират свои възли имат право само 28 члена на Libra Association. Тази организация обяви и конкретната си цел: при стартирането на криптовалутата през 2020 година, в консорциума трябва да участват 100 крупни инвеститора.

Друг важен момент. При блокчейна и другите криптовалути за проверка на транзакциите се използва алгоритъм с име „Доказателство за извършена работа“. Но Libra използва съвсем друг алгоритъм, който нарича „доказателство за притежаван дял“. Операторите на възлите се съгласяват да блокират парични средства, за да докажат, че имат какво да губят и това ги кара да действат в полза на цялата криптовалутна мрежа.

Доказателството за притежаван дял е твърде спорен алгоритъм, понеже в този случай властта се намира в ръцете на само няколко доверени хора. В същото време този алгоритъм дава възможност за провеждането на много голям брой операции в секунда. Според ръководителя на техническия отдел на Calibra, целта е да бъдат постигнати 1000 трансакции в секунда, всяка от които ще бъде обработена в рамките на 10 секунди. Да си припомним, че биткойна работи със 7 трансакции в секунда, а Visa – с 65 000 в секунда. Но в традиционните банкови системи цялата операция по превеждане на пари отнема около три дни, докато при биткойна това време е 10 минути.

Разбира се, с течение на времето Facebook ще усъвършенства своите технологии.

   По материали на Forbes, Michael del Castillo

Виждаме, че Facebook има мащабни планове за управление, а може би и купуване на целия свят. Едва ли политиците и банкерите ще стоят със скръстени ръце. Навярно съвсем скоро ще видим техния отговор на официалната обява на възможностите и технологиите на новата криптовалута Libra на Facebook.